Marek Eštok rokoval v Bavorsku o hospodárskej spolupráci a aktuálnych európskych témach

NETKY.SK • 26 September 2024, 14:54 • 2 min
Marek Eštok rokoval v Bavorsku o hospodárskej spolupráci a aktuálnych európskych témach

MNÍCHOV - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok uskutočnil návštevu spolkovej krajiny Bavorsko, kde rokoval so štátnym ministrom pre záležitosti Európskej únie a medzinárodné vzťahy Bavorska Ericom Beiβwengerom a stretol sa s predsedníčkou Slovensko-nemeckého kultúrneho klubu Vierou Horchovou.

slovakia

left justify in out

Bavorsko je z pohľadu exportu a obratu zahraničného obchodu spomedzi všetkých 16 spolkových krajín Nemecka najväčším obchodným partnerom SR.

"Je to pre nás zároveň piaty najväčší exportný trh v celosvetovom porovnaní, pričom u nás pôsobí 84 bavorských investorov, ktorí vytvorili viac ako 30 tisíc pracovných miest. Som rád, že sa nám za ostatné dva roky darí dynamizovať naše vzťahy,“ uviedol po rokovaní so štátnym ministrom E. Beiβwengerom Eštok.

Osobitným a dôležitým formátom dlhodobej a veľmi dobrej spolupráce SR so spolkovou krajinou Bavorsko je aj medzivládna Slovensko-bavorská komisia, ktorej nadchádzajúcemu 24. zasadnutiu v Mníchove v roku 2025 sa partneri venovali z hľadiska jej prípravy. Štátny tajomník rezortu zahraničia zároveň pozval štátneho ministra E. Beißwengera spolu so zástupcami bavorských podnikov na návštevu Slovenska.

Realizované stretnutie potvrdilo, že Slovensko a Bavorsko majú rovnaké pochopenie aj pre viaceré aktuálne európske témy, ako je udržateľnosť priemyslu v Európe či dôraz na význam jadrovej energetiky a podporu konkurencieschopnosti. Partneri tiež posúdili príležitosti zamerané na obnovu Ukrajiny a zhodli sa na podpore mierových rokovaní vedúcich k ukončeniu vojny.

"Slovensko vníma obnovu a rekonštrukciu Ukrajiny ako výzvu a zároveň príležitosť, pričom máme veľký záujem zúčastniť sa tohto procesu. Dôležitým predpokladom v tomto smere je európske financovanie,“ informoval Eštok.

Počas návštevy Bavorska sa štátny tajomník rezortu diplomacie stretol aj s predsedníčkou  Slovensko-nemeckého kultúrneho klubu Vierou Horchovou. Spolok v tomto roku oslavuje 50. výročie vzniku. Až 40 % Slovákov v Nemecku žije práve v spolkovej krajine Bavorsko, ktoré vďaka počtu približne 80 tisíc slovenských krajanov predstavuje jednu z najväčších diaspór Slovákov v zahraničí vôbec.

Eštok ocenil, že ich veľká časť sa po získaní pracovných skúseností alebo po ukončení štúdia vracia späť do vlasti, čomu určite dopomáha aj geografická blízkosť Bavorska a Slovenska. "Som tiež veľmi rád, že činnosti Slovensko-nemeckého kultúrneho klubu zahŕňajú výučbu slovenského jazyka, organizáciu kultúrnych podujatí a aktivity pre deti, ktoré takto spoznávajú slovenský jazyk a slovenské tradície," ocenil štátny tajomník Marek Eštok a poďakoval za podporu Slovákov žijúcich v Nemecku zo strany spolkovej krajiny Bavorsko a mesta Mníchov. 

  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZV SR, Foto: MZV SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies