Vláda znižuje DPH pre cestovný ruch a gastro na 5 PERCENT: Rast návštevnosti a ZÁCHRANA pracovných miest +VIDEO

NETKY.SK • 26 September 2024, 15:38 • 2 min
Vláda znižuje DPH pre cestovný ruch a gastro na 5 PERCENT: Rast návštevnosti a ZÁCHRANA pracovných miest +VIDEO

BRATISLAVA - Slovenský cestovný ruch a gastronomický sektor dostanú výraznú finančnú úľavu v podobe zníženej sadzby DPH na 5 %. Táto zmena má podľa ministra Dušana Keketiho priniesť vyššiu konkurencieschopnosť v rámci regiónu, vytvoriť tisíce pracovných miest a zvýšiť príjmy z turizmu.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku dôjde k významnej zmene v oblasti cestovného ruchu a gastronómie. Minister cestovného ruchu a športu SR Dušan Keketi na tlačovej konferencii oznámil, že vláda zavádza zníženú sadzbu dane z pridanej hodnoty (DPH) na úroveň 5 % pre gastro sektor a ubytovacie služby.

Táto zmena je výsledkom niekoľkotýždňových rokovaní s Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenska, ako aj so Zväzom cestovného ruchu SR. Na brífingu sa zúčastnil aj predseda SNS a podpredseda parlamentu Andrej Danko.

Pôvodný návrh vlády počítal so sadzbou DPH až na úrovni 23 %. Avšak po tlaku zo strany odvetvových asociácií a rokovaniach sa podarilo dosiahnuť výrazné zníženie, ktoré má posilniť konkurenčnú pozíciu Slovenska v rámci regiónu V4.

Minister Keketi zdôraznil, že nižšia DPH pomôže Slovensku dosiahnuť "absolútne postavenie" v regióne, keďže vo väčšine okolitých krajín sú sadzby vyššie. V Poľsku je to 8 %, v Česku 12 %, v Maďarsku 5 % a v Rakúsku 10 %. Nižšie daňové zaťaženie by malo zvýšiť konkurencieschopnosť slovenských poskytovateľov služieb v cestovnom ruchu.

Minister tiež poukázal na prínosy tejto zmeny pre ekonomiku, pričom podľa analýz asociácií by malo dôjsť k zvýšeniu počtu návštevníkov o 350 000 a nárastu tržieb cestovného ruchu o 44 miliónov eur.

Znížená DPH by mala prispieť k záchrane viac ako 15 000 pracovných miest v tomto sektore, pričom by sa mohlo vytvoriť ďalších 1 200 pracovných príležitostí. Minister očakáva aj nárast príjmov z dane z ubytovania o približne 1,5 milióna eur, čo podporí miestne samosprávy.

Andrej Danko vyzdvihol úlohu ministerstva cestovného ruchu a športu pri dosiahnutí tejto dohody. Zníženie DPH podľa neho nielenže pomôže podnikateľom v sektore hotelierstva a gastronómie, ale dlhodobo prispeje k rozvoju celého cestovného ruchu na Slovensku. Danko tiež podotkol, že cestovný ruch na Slovensku má potenciál dosiahnuť obrat až 10 miliárd eur.

Táto daňová reforma tak prinesie nielen priamu úľavu podnikateľom v oblasti cestovného ruchu, ale podľa očakávaní má prispieť aj k oživeniu a zvýšeniu atraktívnosti Slovenska ako destinácie pre domácich aj zahraničných návštevníkov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MCRS SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies