Vedci objavili NOVÝ druh žraloka "duchového" pri pobreží Nového Zélandu. Vyzerá strašidelne

NETKY.SK • 27 September 2024, 09:42 • 2 min
Vedci objavili NOVÝ druh žraloka "duchového" pri pobreží Nového Zélandu. Vyzerá strašidelne

Vedci objavili nový druh žraloka "duchového" žijúceho v hlbokých oceánskych vodách blízko Nového Zélandu. Táto úzkonosá strašidelná ryba, známa svojou predĺženou tvárou a bičovitým chvostom, sa taktiež vyskytuje vo vodách Austrálie a stala sa zaujímavým prírastkom do rodiny týchto fascinujúcich morských predátorov.

slovakia

left justify in out

Vedci z novozélandského Národného inštitútu pre výskum vody a atmosféry (NIWA) objavili v Chatham Rise, oblasti oceánskeho dna pri východnom pobreží Južného ostrova Nového Zélandu, úzkonosého žraloka "duchového" (Harriotta avia). Vedci sa pôvodne domnievali, že tvor je súčasťou existujúceho druhu, ktorý sa vyskytuje po celom svete, ale ďalšie skúmanie ukázalo, že ide o nový, geneticky odlišný druh.

Hlbokomorský žralok "duchový" je vedecky známy ako chimaera a je blízko príbuzný žralokom a rajám. Sú to chrupavkovité ryby, ktorých kostra je tvorená prevažne chrupavkami, a ich embryá rastú vo vajíčkach uložených na morskom dne a až do vyliahnutia sa živia žĺtkom. Podľa NIWA sa po vyliahnutí živia kôrovcami, ako sú krevety a mäkkýše. Majú hladkú kožu, zuby podobné zobákom a niekedy sa nazývajú oceánskymi motýľmi, pretože plachtia vo vode veľkými prsnými plutvami.

Čokoládovo hnedá ryba môže dorásť až do dĺžky jedného metra, má veľké mliečne oči a zubatú chrbtovú plutvu, ktorá odrádza predátorov.

"Harriotta avia je jedinečná vďaka svojmu predĺženému, úzkemu a prehĺbenému rypáku, dlhému, štíhlemu trupu, veľkým očiam a veľmi dlhým, širokým prsným plutvám. Má krásnu čokoládovo hnedú farbu," uviedol vo vyhlásení Brit Finucci, vedecký pracovník v oblasti rybolovu z NIWA.

Na celom svete bolo objavených približne 55 druhov žralokov "duchových", z toho 12 druhov sa nachádza na Novom Zélande a vo vodách južného Pacifiku.

Vedci mali podozrenie, že ide o nový druh na základe jeho morfológie, teda toho, ako vyzerá, ale na potvrdenie tejto teórie bol potrebný ďalší genetický výskum. Zistenie, že ide skutočne o samostatný druh, bolo pre Finucciho vzrušujúcim momentom. "Chimaery sú tiež pomerne starobylé príbuzné - babičky a dedkovia - rýb a myslel som si, že sa k nim tento názov hodí," povedal Finucci.

Ako dojemnú poctu svojej starej mame dal Finucci žralokom "duchovým" vedecké meno Harriotta avia: Harriotta je meno jej starej mamy a avia znamená v latinčine babička. "Páčila sa mi aj myšlienka, že... žraloky a žraloky duchovia sú starí, prastarí príbuzní rýb a ja som zviera pomenoval podľa svojho prastarého príbuzného," dodal Finucci na záver.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, CNN, Foto: NIWA
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies