Zaraďte do zimného jedálnička zázvor: Zázrak, ktorý posilní vašu imunitu, zlepší trávenie a prekvapí vás svojimi liečivými účinkami

NETKY.SK • 29 September 2024, 16:08 • 2 min
Zaraďte do zimného jedálnička zázvor: Zázrak, ktorý posilní vašu imunitu, zlepší trávenie a prekvapí vás svojimi liečivými účinkami

Zázvor, známy svojimi liečivými účinkami, bol používaný v tradičnej medicíne už pred viac ako 5000 rokmi. Táto koreňová zelenina je obľúbeným korením v kuchyni, používa sa v sladkých aj slaných jedlách. Mnoho športovcov ho využíva na zmiernenie svalovej bolesti a zápalu po tréningu. Zázvor sa tiež pridáva do kozmetických výrobkov pre jeho schopnosť zlepšiť krvný obeh a podporiť zdravú pokožku.

slovakia

left justify in out

Zázvor, známy svojimi výraznými chuťovými a aromatickými vlastnosťami, je jedným z najstarších a najcennejších liečivých rastlín na svete. Táto koreňová zelenina, ktorá pochádza z Ázie, sa používa v tradičnej medicíne už tisíce rokov. V posledných rokoch sa zázvor stal populárnym aj v našich končinách, a to nielen ako korenie do jedál, ale aj ako prírodný liek na rôzne zdravotné problémy. Jeho všestranné využitie a zdravotné benefity ho robia neodmysliteľnou súčasťou zimného jedálnička.

Okrem skvelej chuti poskytuje zázvor celý rad zdravotných benefitov, ktoré si môžete vychutnať v mnohých podobách. Tu je to, čo by ste mali vedieť o všetkých spôsoboch, ako môže zázvor pridať chuť do vášho jedla a podporiť vašu pohodu.

Silná imunita na počkanie

Jedným z hlavných dôvodov, prečo by ste mali zázvor zaradiť do svojho zimného jedálnička, je jeho schopnosť posilniť imunitný systém. Zázvor obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Okrem toho má zázvor protizápalové a antibakteriálne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť v boji proti infekciám a zápalom.

Pravidelná konzumácia zázvoru môže výrazne zlepšiť vašu odolnosť voči bežným zimným ochoreniam, ako sú prechladnutie a chrípka.

Zázvor je dostupný v mnohých formách, ako sú kapsuly, tablety, prášky a tekuté doplnky. Kedy užívate zázvor závisí od toho, čo chcete liečiť. Napríklad v štúdii z roku 2020, ktorá zistila, že zázvorové doplnky sú účinné pri znižovaní hladiny cukru v krvi a cholesterolu u ľudí s cukrovkou, boli účastníci poučení, aby užívali dve zázvorové kapsuly denne, jednu 30 minút pred raňajkami a druhú 30 minút pred obedom.

Mnohé štúdie, ktoré skúmali účinky zázvoru na ľudské zdravie, používali rozdelené dávky, čo znamená, že menšie dávky zázvoru sa užívali niekoľkokrát denne. Okrem užívania zázvorových doplnkov sa zázvor môže konzumovať aj v čerstvej alebo sušenej forme pridaním do receptov a nápojov, ako sú čaje a smoothies. 

Jedným z hlavných dôvodov, prečo by ste mali zázvor zaradiť do svojho zimného jedálnička, je jeho schopnosť posilniť imunitný systém.
Jedným z hlavných dôvodov, prečo by ste mali zázvor zaradiť do svojho zimného jedálnička, je jeho schopnosť posilniť imunitný systém.
Zdroj: foto: vitaeinternational.com

Pomocník na trávenie a chudnutie

Zázvor je tiež známy svojimi pozitívnymi účinkami na tráviaci systém. Pomáha zmierňovať nevoľnosť, podporuje trávenie a môže pomôcť pri liečbe žalúdočných problémov, ako sú nadúvanie a plynatosť. Pravidelná konzumácia zázvoru môže tiež podporiť zdravú črevnú mikroflóru, čo je dôležité pre celkové zdravie a imunitu.

Zázvorový čaj alebo zázvorová voda sú skvelými spôsobmi, ako začleniť túto liečivú rastlinu do vášho každodenného života a zlepšiť tak svoje trávenie.

Výskumníci si myslia, že zázvor môže pomôcť stimulovať chudnutie tým, že podporuje spaľovanie tukov, inhibuje vstrebávanie tukov v tráviacom trakte a znižuje chuť do jedla. Revízia z roku 2019, ktorá zahŕňala 14 štúdií, zistila, že suplementácia zázvorom výrazne znížila telesnú hmotnosť a pomer pása k bokom u ľudí s nadváhou alebo obezitou.

Prírodný liek na chrípku

V zimných mesiacoch, keď sú prechladnutia a chrípky na dennom poriadku, môže byť zázvor vaším najlepším priateľom. Jeho protizápalové a antibakteriálne vlastnosti môžu pomôcť zmierniť príznaky prechladnutia, ako sú bolesť hrdla, kašeľ a upchatý nos. Zázvorový čaj s medom a citrónom je osvedčeným domácim liekom, ktorý môže urýchliť zotavenie a zmierniť nepríjemné príznaky.

Okrem toho môže zázvor pomôcť znížiť horúčku a podporiť potenie, čo je dôležité pre detoxikáciu organizmu počas choroby.

Okrem toho môže zázvor pomôcť znížiť horúčku a podporiť potenie, čo je dôležité pre detoxikáciu organizmu počas choroby.
Okrem toho môže zázvor pomôcť znížiť horúčku a podporiť potenie, čo je dôležité pre detoxikáciu organizmu počas choroby.
Zdroj: foto: Getty Images

Zdravšia pleť s kolagénom zo zázvoru!

Zázvor má úžasné kozmetické výhody! Je schopný zlepšiť zdravie vašej pokožky antioxidantmi, zvýšeným krvným obehom a antiseptickými vlastnosťami. Základné vitamíny a minerály zázvoru priamo prispievajú k hydratácii a výžive pokožky. Antioxidanty zázvoru môžu dokonca chrániť pokožku pred UV žiarením a spomaliť rozklad kolagénu, vďaka čomu pokožka vyzerá mladšie a pružnejšie.

Zázvor môže tiež rozjasniť pleť, pretože podporuje prirodzenú žiarivosť tým, že podporuje krvný obeh, čo vedie k zdravému lesku. Antiseptické vlastnosti môžu zlepšiť prejavy akné a so surovým zázvorom si môžete pomôcť s jazvami spôsobenými akné. Protizápalové vlastnosti zázvoru tiež pomáhajú pri hojení podráždenej pokožky.

Úľava od bolesti

Čerstvý zázvor sa môže pochváliť účinnou zlúčeninou nazývanou gingerol, ktorá má antioxidačné vlastnosti a znižuje zápalové enzýmy. Výsledkom je, že zázvor je „prospešný pre  zápalové stavy a úľavu od bolesti, konkrétne  menštruačné kŕče  a tiež stavy súvisiace s artritídou.

Napríklad  v klinickej skúške sa zázvor ukázal ako prísľub na zlepšenie bolesti kolena spojenej s osteoartritídou. Zázvorový čaj ponúka aj zdravotné výhody, najmä ak hľadáte úľavu od zápalových stavov alebo nevoľnosti. Vedci, ktorí študovali účinky zázvoru, zistili, že korenie má oneskorený účinok. O pár dní môžu ľudia anekdoticky povedať: ‚Vieš čo, mám pocit, že ma to bolí menej.‘“

Zázvor bol používaný v tradičnej čínskej a indickej medicíne už pred viac ako 5000 rokmi. Starovekí liečitelia ho považovali za univerzálny liek na množstvo zdravotných problémov.
Zázvor bol používaný v tradičnej čínskej a indickej medicíne už pred viac ako 5000 rokmi. Starovekí liečitelia ho považovali za univerzálny liek na množstvo zdravotných problémov.
Zdroj: foto: Getty Images

Zaujímavosti o zázvore

Historické využitie: Zázvor bol používaný v tradičnej čínskej a indickej medicíne už pred viac ako 5000 rokmi. Starovekí liečitelia ho považovali za univerzálny liek na množstvo zdravotných problémov.

Kulinárske využitie: Okrem liečivých účinkov je zázvor obľúbeným korením v kuchyni. Používa sa v sladkých aj slaných jedlách, od perníkov až po kari. Jeho výrazná chuť a aróma dodávajú jedlám jedinečný charakter.

Zázvor a športovci: Mnoho športovcov používa zázvor na zmiernenie svalovej bolesti a zápalu po náročnom tréningu. Jeho protizápalové vlastnosti môžu urýchliť regeneráciu a zlepšiť výkon.

Kozmetické využitie: Zázvor sa často pridáva do kozmetických výrobkov pre jeho schopnosť zlepšiť krvný obeh a podporiť zdravú pokožku. Môže pomôcť zmierniť akné a iné kožné problémy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: health.com, health.clevelandclinic.org. titulná foto: saberhealth.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies