Ničivý HURIKÁN Helene zasiahol Floridu: Jedna z najväčších búrok v histórii USA +VIDEÁ

NETKY.SK • 27 September 2024, 08:21 • 6 min
Ničivý HURIKÁN Helene zasiahol Floridu: Jedna z najväčších búrok v histórii USA +VIDEÁ

FLORIDA - Helene vtrhla do floridského regiónu Big Bend ako jedna z najsilnejších búrok, aké kedy zasiahli Spojené štáty. Očakáva sa, že zanechá po sebe pri postupe do vnútrozemia množstvo obetí a rozsiahlu deštrukciu.

slovakia

left justify in out

Podľa úradov si hurikán na Floride vyžiadal zatiaľ najmenej jednu obeť, keďže búrka 4. kategórie už dosiahla pevninu. Búrka spôsobila výpadky elektriny pre viac ako 1 milión odberateľov a vážne záplavy vo viacerých oblastiach.

Obrazok
Zdroj: wsvn.com

Šesťmetrové vlny

Úrady sa obávali, že v piatok sa nájdu ďalšie obete, keďže búrka sa blížila s vetrom s rýchlosťou 225 km/h. Očakáva sa, že Helene vyvolá búrkové vlny, ktoré by mohli na pevninu poslať morské vlny vo výške 6 metrov.

 

14. najsilnejší hurikán

Pravdepodobne potrvá niekoľko hodín, kým sa záchranári budú môcť vydať na pomoc ľuďom v núdzi. Podľa údajov Národného centra pre hurikány je Helene 14. najsilnejším hurikánom, ktorý zasiahol územie Spojených štátov, odkedy sa vedú záznamy, a siedmym najsilnejším, ktorý zasiahol Floridu.

Floridský guvernér Ron DeSantis uviedol, že Helene si vyžiadala jednu obeť, a to vodiča, ktorého auto zasiahli trosky. "Keď sa zajtra ráno zobudíme, je pravdepodobné, že úmrtí bude viac," dodal DeSantis.
 
Úrady požiadali obyvateľov, aby sa ukryli. Predpokladá sa, že búrková vlna dosiahne v oblasti Big Bend v regióne Panhandle, kde Helene vystúpila na breh, 5 až 6 metrov.
 
Riaditeľ Národného centra pre hurikány Michael Brennan informoval, že v pobrežnej oblasti sa odohrá nezvratný scenár,  voda môže zničiť budovy a odniesť autá do vnútrozemia.

Masívne dažde

Silné dažďové pásy bičovali časti pobrežia Floridy a zrážky už zasiahli Georgiu, Južnú Karolínu, strednú a západnú časť Severnej Karolíny a časť Tennessee. V Atlante, stovky kilometrov severne od floridského Big Bend, platilo varovanie pred tropickou búrkou.

V okrese Pinellas, ktorý leží na polostrove obklopenom Tampa Bay a Mexickým zálivom, sa cesty už pred poludním zapĺňali vodou. Úrady varovali, že následky búrky by mohli byť také silné ako minuloročný hurikán Idalia, ktorý v nízko položenom pobrežnom okrese zaplavil 1 500 domov.

 

Letiská pozastavili prevádzku

Letiská v Tampe, Tallahassee a St. Petersburgu vo štvrtok pozastavili prevádzku. Očakáva sa, že Helene zostane plnohodnotným hurikánom, keď sa v piatok bude valiť cez oblasť Maconu v Georgii, uviedli meteorológovia. Mohla by priniesť 30,5 cm dažďa alebo viac. To by mohlo zničiť úrodu bavlny a pekanových orechov.

 

"Súčasná predpoveď pre hurikán Helene naznačuje, že táto búrka zasiahne každú časť nášho štátu," povedal guvernér Georgie Brian Kemp. Očakáva sa, že po tom, ako Helene dosiahne pevninu na pobreží Floridy, bude sa v piatok a v sobotu pomalšie pohybovať nad údolím Tennessee.

 

Evakuácia

Na floridskom pobreží Mexického zálivu vrátane okresov Sarasota a Charlotte boli nariadené početné evakuácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: The Star, Reuters, Foto: ocala.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies