Prezident Pellegrini navštívil americkú komunitu Slovákov a Čechov: Otvoril výstavu krojov a ocenil význam historickej knižnice

NETKY.SK • 27 September 2024, 08:29 • 2 min
Prezident Pellegrini navštívil americkú komunitu Slovákov a Čechov: Otvoril výstavu krojov a ocenil význam historickej knižnice

CEDAR RAPIDS - Prezident SR Peter Pellegrini sa stretol s krajanmi v Národnom českom a slovenskom múzeu a knižnici, kde vyzdvihol kultúrny odkaz Štefana Furdeka a Matúša Jankolu. Ako dar inštitúcii venoval tradičný slovenský kroj a spolu s českým prezidentom Petrom Pavlom sa zúčastní slávnostného odhalenia nového orloja.

slovakia

left justify in out

Prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini pricestoval vo štvrtok do mesta Cedar Rapids v americkom štáte Iowa, kde sa stretol s miestnou komunitou Slovákov a Čechov. Počas návštevy zavítal do Národného českého a slovenského múzea a knižnice, kde mal možnosť prezrieť si výnimočnú zbierku kníh, tlače a dokumentov spojenú s históriou amerických Slovákov.

Táto zbierka je výsledkom práce a odkazu rímskokatolíckeho kňaza a národného buditeľa Štefana Furdeka, ktorý je považovaný za jednu z najvýznamnejších osobností amerických Slovákov na prelome 19. a 20. storočia.

Štefan Furdek, rodák z Trstenej, bol prvým predsedom Slovenskej ligy v Amerike, organizácie, ktorá zohrávala kľúčovú úlohu pri presadzovaní práv Slovákov v Spojených štátoch a pri budovaní slovenských inštitúcií v emigrácii.

Jeho knižnica, vystavená v Národnom českom a slovenskom múzeu, obsahuje najväčšiu zbierku slovenských kníh a dokumentov v Severnej Amerike. K tejto zbierke sa pridala aj knižnica ďalšieho slovenského kňaza, Matúša Jankolu, ktorý v roku 1909 so schválením pápeža Pia X. založil v USA slovenskú Kongregáciu sestier sv. Cyrila a Metoda.

Prezident Pellegrini počas svojho príhovoru označil Furdekovu knižnicu za "náš spoločný slovensko-americký národný poklad", ktorý má nevyčísliteľnú kultúrnu a vzdelávaciu hodnotu. Podľa neho táto zbierka predstavuje dôležitú súčasť kultúrnej diplomacie Slovenska a napomáha udržiavať živé spojenie medzi Slovenskom a jeho krajanmi v zahraničí.

Ako symbolické gesto daroval prezident múzeu mužský kroj z Očovej, čím rozšíril zbierku slovenských krojov v inštitúcii na 69 kusov. Výstava, ktorú slávnostne otvoril, prezentuje fotografie krojov zo slovenských regiónov, z ktorých v 19. a 20. storočí mnohí Slováci emigrovali do Ameriky.

Pre potomkov týchto amerických Slovákov ide o jedinečnú príležitosť obnoviť si kontakty so svojimi koreňmi a spoznať kultúrne dedičstvo svojich predkov.

Pellegriniho návšteva v Cedar Rapids vyvrcholí v piatok odhalením nového orloja na zrenovovanej hodinovej veži v štýle historických hodín na pražskej Staromestskej radnici.

Tento orloj odhalí spoločne s českým prezidentom Petrom Pavlom, čo zdôrazňuje význam spolupráce a priateľstva medzi Slovenskom a Českou republikou pri zachovávaní spoločného kultúrneho dedičstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Kancelária prezidenta SR, Foto: koktejl.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies