Putin dal Západu jasnú jadrovú červenú čiaru. Myslí to skutočne VÁŽNE alebo BLUFUJE? Hrozí 3. svetová vojna?

NETKY.SK • 27 September 2024, 09:43 • 2 min
Putin dal Západu jasnú jadrovú červenú čiaru. Myslí to skutočne VÁŽNE alebo BLUFUJE? Hrozí 3. svetová vojna?

LONDÝN - Prezident Vladimir Putin vytýčil Spojeným štátom a ich spojencom jasnú "červenú čiaru". Naznačil tiež, že Moskva zváži odpoveď jadrovými zbraňami, ak dovolia Ukrajine zasiahnuť hlboko v Rusku západnými raketami dlhého doletu.

slovakia

left justify in out

Myslí to skutočne vážne?

Niektorí na Západe sa však pýtajú: Myslí to skutočne vážne? Táto otázka je pre priebeh vojny rozhodujúca. Ak Putin blufuje, ako sa Ukrajina a niektorí jej stúpenci domnievajú, potom sa Západ môže cítiť pripravený prehĺbiť svoju vojenskú podporu Kyjevu bez ohľadu na hrozby Moskvy.


Konflikt by mohol prerásť do 3. svetovej vojny

Ak to myslí vážne, existuje riziko, ktoré opakovane uvádza Moskva a uznáva Washington, že konflikt by mohol prerásť do tretej svetovej vojny. V poslednom z dlhého radu varovných signálov Putin v stredu rozšíril zoznam scenárov, ktoré by mohli viesť k použitiu jadrových zbraní Ruskom.

Podľa jeho slov by tak mohlo urobiť v reakcii na veľký cezhraničný konvenčný útok lietadlami, raketami alebo bezpilotnými lietadlami. Konkurenčná jadrová mocnosť, ktorá by podporovala krajinu útočiacu na Rusko, by sa považovala za účastníka tohto útoku.

     

Obrazok
Zdroj: Reuters

Obe tieto kritériá sa priamo vzťahujú na situáciu, ktorá by nastala, ak by Západ umožnil Ukrajine zasiahnuť hlboko na ruskom území západnými raketami dlhého doletu, ako sú americké ATACMS a britské Storm Shadows. Na to by podľa Putina bola potrebná západná satelitná a zameriavacia podpora.

"Bol to veľmi jasný odkaz: "Nerobte chybu - všetky tieto veci môžu znamenať jadrovú vojnu," povedal Nikolaj Sokov, bývalý sovietsky a ruský diplomat.

Bahram Ghiassee, londýnsky jadrový analytik z think-tanku Henry Jackson Society, spojil načasovanie Putinových výrokov s lobovaním Ukrajiny na Západe za rakety dlhého doletu a so skutočnosťou, že prezident Volodymyr Zelenskyj tento týždeň predkladá svoje argumenty americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi. "Putin hovorí: jednoducho to zastavte práve tu," povedal Ghiassee.

 

Jadrové vydieranie

Reakcia z Kyjeva bola rýchla a šéf Zelenského štábu obvinil Putina z "jadrového vydierania". "Podľa môjho názoru ide o ďalší bluf a demonštráciu Putinovej slabosti. Neodváži sa použiť jadrové zbrane, pretože to z neho urobí úplného vyvrheľa," povedal Anton Geraščenko, bývalý poradca ukrajinského ministra vnútra, na X.

         

Obrazok
Zdroj: Reuters

Antony Blinken povedal, že Putinovo varovanie bolo nezodpovedné a zle načasované a že to nebolo prvýkrát, čo "zamával jadrovou šabľou". Andreas Umland, analytik Švédskeho inštitútu pre medzinárodné záležitosti, obvinil Putina zo zahrávania sa. "Ide o psychologickú PR operáciu Kremľa bez väčšieho obsahu. Jej cieľom je vystrašiť lídrov a voličov krajín podporujúcich Ukrajinu," napísal.
 
Fabian Hoffmann, odborník na obranu v Osle, uviedol, že podľa neho Putinove komentáre nemožno ignorovať, ale je dôležité nereagovať prehnane. "Použitie jadrových zbraní Ruskom nehrozí," povedal na X. "Obavy sú oprávnené len vtedy, keď Rusko signalizuje skutočné prípravy." Hoffmann uviedol, že ďalšími krokmi by mohlo byť odstránenie bojových hlavíc zo skladov a ich spojenie s dopravnými prostriedkami na taktický úder, a potom zintenzívnenie príprav na rozsiahle použitie jadrových zbraní pripravením síl a uvedením bombardérov do pohotovosti - to všetko by americké spravodajské služby mohli zistiť.
 
Expert na bezpečnosť Ruska Mark Galeotti napísal: "Hovoriť je ľahké a má to politický vplyv, ale dôkazy o skutočnej ochote použiť jadrové zbrane chýbajú a zároveň ich môžeme odhaliť, ak k tomu niekedy dôjde."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Reuters, Foto: Reuters
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies