Ministerstvo školstva varuje pred jednostrannými aktivitami v školách a začína prešetrenie výstavy o SNP

NETKY.SK • 27 September 2024, 10:46 • 2 min
Ministerstvo školstva varuje pred jednostrannými aktivitami v školách a začína prešetrenie výstavy o SNP

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR upozorňuje školy na nebezpečenstvo organizovania podujatí, ktoré skresľujú historické fakty alebo ich prezentujú nekriticky. Rezort reaguje na výstavu o Slovenskom národnom povstaní, ktorá sa konala v nitrianskej základnej škole a bola sprevádzaná politickou propagandou.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR upozorňuje školy na riziká organizovania podujatí, ktoré skresľujú historické fakty alebo ich prezentujú jednostranne a nekriticky.

Reaguje tak na prípad výstavy organizovanej občianskym združením Slavica v nitrianskej základnej škole, ktorá bola podľa rezortu sprevádzaná prvkami politickej propagandy. Ministerstvo výstavu rázne odsúdilo a začalo prešetrovať podnety týkajúce sa obsahu výstavy a organizácie besedy so žiakmi.

Rezort ocenil rýchlu reakciu zriaďovateľa školy, ktorý sa okamžite začal situáciou zaoberať a zabezpečil komunikáciu so školou aj rodičmi. Ministerstvo pripomína, že od augusta tohto roka platí nová regulácia, ktorá presne stanovuje podmienky, za akých sa môžu externé subjekty zúčastňovať na vzdelávacom procese.

Školy musia aktivity nad rámec vzdelávacieho programu prerokovať s pedagogickou radou školy a získať informovaný súhlas rodičov.

Ministerstvo ubezpečuje verejnosť, že dôveruje vedeniu a zamestnancom školy, že budú aj naďalej klásť dôraz na kvalitné a objektívne vzdelávanie. Zároveň zdôrazňuje, že je potrebné dôsledne preverovať všetky podujatia organizované v školských priestoroch, aby sa predišlo ich zneužitiu na šírenie neobjektívnych či zavádzajúcich informácií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR, Foto: FB/Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies