Donald Trump sa po kritike ukrajinského lídra stretne so Zelenským. POCHYBUJE o víťazstve Ukrajiny

NETKY.SK • 27 September 2024, 10:32 • 2 min
Donald Trump sa po kritike ukrajinského lídra stretne so Zelenským. POCHYBUJE o víťazstve Ukrajiny

WASHINGTON - Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump sa v piatok stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorého kritizoval počas predvolebnej kampane v USA. Vyjadril pochybnosti, že môže vyhrať vojnu s Ruskom.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrenia Trumpa sa stretnutie uskutoční v Trump Tower na Manhattane. Hoci Trump a Zelenskyj sa v júli rozprávali telefonicky, pôjde o ich prvé osobné stretnutie od Trumpovho mandátu na roky 2017 - 2021.

 

Stretnutie s Bidenom a Harrisovou

Zelenskij, ktorý je v Spojených štátoch na Valnom zhromaždení OSN, sa vo štvrtok stretol s demokratickým prezidentom Joeom Bidenom a viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, demokratickou kandidátkou na prezidenta vo voľbách 5. novembra.

Urovnanie vzťahov s Trumpom 

Kým ukrajinský líder bol vo Washingtone, Biden oznámil nový balík vojenskej pomoci vo výške viac ako 8 miliárd dolárov, zatiaľ čo Harrisová potvrdila svoju podporu Kyjevu.

Pred odchodom z Kyjeva Zelenskyj vyjadril svoj zámer predstaviť svoj "víťazný plán" na porážku Ruska Bidenovi, Harrisovej a Trumpovi. Medzi jeho nevyslovené ciele v piatok však bude pravdepodobne patriť aj urovnanie vzťahov s Trumpom, ktorý bol k Zelenskému občas kritický.

       

Obrazok
Zdroj: newscon.net

Kontroverzná návšteva muničnej továrne

Cez víkend Zelenskyj cestoval do muničnej továrne v Pensylvánii s demokratickým guvernérom tohto štátu Joshom Shapirom, kľúčovým Harrisovej spojencom. Táto návšteva rozrušila Trumpovu kampaň a rozhnevala niektorých republikánov v Kongrese. Túto cestu považovali za zastávku v rámci kampane, najmä preto, že Pensylvánia je dôležitým štátom, ktorý by mal rozhodnúť voľby v USA.

Kritika na adresu Zelenského

Trump zasa v posledných dňoch zintenzívnil svoju kritiku Zelenského. V pondelok povedal, že Zelenskyj chce, aby voľby vyhrala Harrisová. V stredu nazval východoeurópsky národ "mŕtvym" a "zničeným".

Vo všeobecnosti Trump odmietol povedať, že chce, aby Ukrajina vyhrala svoju vojnu s Ruskom, a pomoc USA Ukrajine označil za plytvanie peniazmi. Ešte vo štvrtok ľudia blízki Trumpovi a jeho kampani tvrdili, že stretnutie sa zdá byť krajne nepravdepodobné, hoci bývalý prezident zrejme zmenil názor počas Zelenského pobytu v krajine. 

     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Reuters, Foto: thenation.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies