Libanon v PLAMEŇOCH: Izraelské útoky si vyžiadali desiatky ŽIVOTOV, vrátane vysokého predstaviteľa Hizballáhu +VIDEÁ

NETKY.SK • 27 September 2024, 12:18 • 5 min
Libanon v PLAMEŇOCH: Izraelské útoky si vyžiadali desiatky ŽIVOTOV, vrátane vysokého predstaviteľa Hizballáhu +VIDEÁ

LIBANON - Podľa libanonského ministerstva zdravotníctva pri izraelských útokoch zahynulo niekoľko desiatok ľudí. Izrael tvrdí, že zabil vysokého predstaviteľa Hizballáhu.

slovakia

left justify in out

Zdravotnícke úrady uviedli, že pri izraelských útokoch v Libanone zahynulo niekoľko desiatok ľudí, keďže izraelské letectvo už štvrtý deň po sebe pokračuje v bombardovaní krajiny napriek rastúcim medzinárodným výzvam na prímerie.

 

Zahynulo najmenej 29 ľudí

Libanonské ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok podľa agentúry Al-Džazíra informovalo, že pri izraelských útokoch zahynulo najmenej 29 ľudí, z ktorých väčšinu tvorili Sýrčania v meste Younine v údolí Bekaa pozdĺž východnej hranice krajiny so Sýriou.

Ďalšie útoky zasiahli dediny a mestá na juhu krajiny vrátane mesta Tyre. Pri útoku na predmestí hlavného mesta Bejrút boli podľa ministerstva zabití najmenej dvaja ľudia a 15 ďalších bolo zranených.

Zasiahnutých 220 cieľov Hizballáhu

Izraelská armáda vo štvrtok neskoro večer uviedla, že letectvo za predchádzajúcich 24 hodín zasiahlo približne 220 cieľov spojených s libanonskou ozbrojenou skupinou Hizballáh.

         

Libanon
Libanon
Zdroj: 24hoursworlds.com

Zabitie vysokého predstaviteľa

Predtým armáda uviedla, že pri útoku v Bejrúte zabila Muhammada Hosejna Sarúra, ktorý bol podľa nej šéfom leteckej jednotky skupiny napojenej na Irán. Hizballáh sa k izraelským tvrdeniam bezprostredne nevyjadril.

V sérii vyhlásení na svojom kanáli Telegram vo štvrtok Hizballáh uviedol, že vypálil viac ako 50 rakiet na Ahihud, severne od Haify, a tiež vypálil raketové strely na Kirjat Šmona, vojenské stanovištia a veliteľskú základňu v rôznych oblastiach severne od Izraela.

Uviedla, že použila zbrane protivzdušnej obrany, aby prinútila dve izraelské vojenské lietadlá opustiť libanonský vzdušný priestor.

Výzvy na prímerie

K štvrtkovým útokom došlo v čase, keď izraelskí predstavitelia zrejme odmietli rastúce medzinárodné výzvy na prímerie. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken uviedol, že svetové mocnosti chcú prímerie a že sa v New Yorku stretne s izraelskými predstaviteľmi.

         

V Londýne americký minister obrany Lloyd Austin povedal, že stále existuje priestor pre diplomaciu. "Aby bolo jasné, Izrael a Libanon si môžu vybrať inú cestu, napriek prudkej eskalácii v posledných dňoch je diplomatické riešenie stále reálne," povedal Austin.

Spojené štáty a Francúzsko v stredu predložili návrh na okamžité 21-dňové prímerie a vyjadrili tiež podporu zastaveniu bojov v Gaze.

Reakcia Netanjahua

Premiér Benjamin Netanjahu však dal rýchlo najavo, že takéto možnosti nie sú na stole. "Naša politika je jasná: pokračujeme v úderoch na Hizballáh celou [našou] silou a neprestaneme, kým nedosiahneme všetky naše ciele - predovšetkým bezpečný návrat obyvateľov severu do ich domovov," povedal Netanjahu, keď pristál v New Yorku, kde má v piatok vystúpiť na Valnom zhromaždení OSN. "Toto je naša politika. Nech sa s ňou nikto nemýli."    

Dramatická eskalácia

Štvrtkové útoky sú posledným z dramatickej vojenskej eskalácie Izraela v posledných dňoch, ktorá prinútila viac ako 90 000 ľudí v Libanone opustiť svoje domovy.

Od pondelka vlna izraelských náletov zabila viac ako 600 ľudí a zranila tisíce ďalších v celom Libanone. Ide o najsmrteľnejší týždeň bojov medzi Izraelom a Hizballáhom od októbra minulého roka, keď Hizballáh začal odpaľovať rakety po tom, ako Izrael začal útok na Gazu.

Niekoľko mesiacov bola vojenská konfrontácia  relatívne málo intenzívna a zväčša obmedzená na hraničné oblasti, ale Izrael nedávno výrazne zvýšil počet útokov.  Vyhlásil, že presunie svoje vojenské zameranie z Gazy na svoju severnú hranicu.

     

Aký je cieľ izraelskej ofenzívy?

Deklarovaným cieľom izraelskej ofenzívy v Libanone je návrat desiatok tisíc civilných obyvateľov do ich domovov na severe, ktorí boli vysídlení v dôsledku cezhraničnej paľby.

Izrael tvrdí, že uskutočnil sériu atentátov zameraných na vojenské vedenie Hizballáhu. Minulý týždeň izraelská armáda zabila pri dvoch samostatných leteckých útokoch Ibrahima Aqila spolu s ďalšími 15 vysokopostavenými veliteľmi elitnej jednotky Radwan a Ibrahima Qobissiho, veliteľa raketovej divízie Hizballáhu.

K zabitiu najvyšších predstaviteľov skupiny došlo po tom, ako hromadná detonácia komunikačných zariadení patriacich radovým členom Hizballáhu a civilným dôstojníkom vyvolala v celej krajine šokové vlny. Zahynulo pri nich viac ako 42 ľudí a tisíce ďalších utrpeli zranenia.

Obavy z pozemného útoku

Narastajú obavy, či by Izrael mohol začať pozemný útok na Libanon. Najvýraznejšie sa o možnom pozemnom útoku zmienil náčelník štábu armády Herzi Halevi, ktorý v stredu povedal vojakom umiestneným na severe, aby boli pripravení na prípadnú pozemnú operáciu.

       

Libanon
Libanon
Zdroj: aljazeera.com


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Al Jazeera, Foto: aljazeera.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies