Čína vedie ekologickú REVOLÚCIU: Rýchlejší prechod na NÍZKOUHLÍKOVÚ budúcnosť

NETKY.SK • 27 September 2024, 15:06 • 2 min
Čína vedie ekologickú REVOLÚCIU: Rýchlejší prechod na NÍZKOUHLÍKOVÚ budúcnosť

PEKING - Čína zintenzívnila ekologickú transformáciu vo všetkých oblastiach. Posilnila ekologickú ochranu a urýchlila nízkouhlíkový rozvoj v snahe o modernizáciu harmónie medzi ľudstvom a prírodou.

slovakia

left justify in out

Traja odborníci v tejto oblasti sa podelili o svoje postrehy o zelenej snahe krajiny. Urobili tak v rámci Čínskeho hospodárskeho okrúhleho stola - celoplošnej diskusnej relácie, ktorú organizuje tlačová agentúra Xinhua. Diskutovali o zelenej transformácii Číny a skúmali, čo to znamená pre svet. Venovali sa aj tomu, ako krajina plánuje riešiť budúce výzvy.

"Zelená sa stala charakteristickým znakom hospodárskeho a sociálneho rozvoja," povedal Tian Chunxiu, zástupca vedúceho Centra pre výskum politiky pod Ministerstvom ekológie a životného prostredia.

 

Premena skládky odpadu

Premena skládky odpadu v Nan-čchangu vo východočínskej provincii Ťiang-si ponúkla pohľad na ekologický posun krajiny. Po začatí prevádzky v roku 1997 sa na skládku tuhého domového odpadu pod holým nebom často sťažovali miestni obyvatelia pre jej veľký zápach. Zlom nastal v roku 2021, keď sa mesto pustilo do rozsiahleho projektu v hodnote vyše 350 miliónov amerických dolárov. Išlo o prestavbu skládky na recyklačný priemyselný park.

 

Obrazok
Zdroj: cefic.org

Výroba elektrickej energie

Dnes sa celý proces spracovania odpadu vykonáva v uzavretých zariadeniach, čím sa eliminuje riziko úniku zápachu alebo znečisťujúcich látok. Proces spaľovania a degradácie odpadu vyrába elektrickú energiu a zvyšná troska sa zbiera na výrobu stavebných materiálov. "Proces výroby energie z odpadu vyrába dostatok elektrickej energie pre 120 000 okolitých domácností," povedal Gong Yuliang z jednej zo spoločností prevádzkujúcich priemyselný park. Ročne sa tu spracuje približne 1 milión ton odpadu z domácností, čo predstavuje 60 percent celkového množstva odpadu v Nan-čchangu, dodal Gong.

V budúcnosti bude v priemyselnom parku umiestnených viac ako 80 000 fotovoltaických panelov, ktoré zvýšia kapacitu zariadenia v oblasti čistej energie. Dramatická premena kedysi problematickej skládky je mikrokozmom širšieho čínskeho ekologického úsilia. Mnohé podobné zmeny boli v uplynulom desaťročí viditeľné v celej krajine.

   

Obrazok
Zdroj: tetratec.com

Čistenie riek a jazier

Vďaka národným kampaniam na čistenie riek a jazier sa znečistené vodné plochy zmenili na živé ekologické parky. Iniciatívy na ozelenenie pôdy premenili vyprahnuté púšte na svieže oázy. Boj proti znečisteniu ovzdušia viedol k čistejšej oblohe a zníženiu počtu smogových dní. Vytvorili sa zdravotné záznamy pre viac ako 9 800 riek a jazier, uviedol Li Qun, pracovník ministerstva vodných zdrojov. Čína zaznamenala najrýchlejší rast lesných zdrojov a zalesňovania na svete, celosvetovo vedie v rozvoji obnoviteľných zdrojov energie. Dosiahla jedno z najrýchlejších národných znížení energetickej náročnosti na svete.

"Za posledné desaťročie Čína podporila priemerný ročný hospodársky rast viac ako 6 percent pri 3-percentnom náraste spotreby energie. Znížila tiež spotrebu energie na jednotku HDP o 26,8 percenta" informoval Tian.

   

Obrazok
Zdroj: wallup.net

Globálne prínosy

Rečníci konštatovali, že ekologickejšia Čína významne prispieva k celosvetovej reakcii na zmenu klímy a k ekologickej transformácii. Čína sa ako najväčší svetový trh s čistou energiou a výrobca zariadení aktívne začlenila do globálneho priemyselného reťazca čistej energie, čím zabezpečuje stabilné dodávky vysokokvalitných výrobkov, uviedol Pan Huimin, pracovník Národnej energetickej správy.

V roku 2023 pomohol čínsky vývoz veterných a fotovoltaických výrobkov znížiť emisie uhlíka v iných krajinách o 800 miliónov ton. Vlastná výroba energie z obnoviteľných zdrojov priamo znížila emisie uhlíka o približne 2,45 miliardy ton. Nové energetické produkty vyrábané v Číne, od obrovských veterných turbín na mori až po špičkové batérie z kryštalického kremíka, dosahujú neustály technologický pokrok. Prináša vyššiu účinnosť premeny energie a výrazne znižuje náklady.

Za posledných 10 rokov klesli príslušné náklady na čínske veterné a fotovoltické zariadenia o 60 a 80 percent, čím sa výrazne znížili náklady na vývoj a výstavbu globálnych projektov čistej energie. Krajina si stanovila ambiciózne ciele dosiahnuť maximálnu úroveň emisií uhlíka do roku 2030 a dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2060.

     

Obrazok
Zdroj: China Daily


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Xinhua, Foto: dbs.com.sg
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies