Dni mesta Detva: Folklór, jarmok a výstavy počas víkendu prinesú pestrú zábavu pre všetkých

NETKY.SK • 27 September 2024, 15:36 • 2 min
Dni mesta Detva: Folklór, jarmok a výstavy počas víkendu prinesú pestrú zábavu pre všetkých

DETVA - Detva ožije prvý októbrový víkend tradičnými Dňami mesta. Program zahŕňa spomienku na Slovenské národné povstanie, vystúpenia folklórnych súborov, koncerty a výstavy. Návštevníci sa môžu tešiť na jedinečný jarmok a sprievodné podujatia pre celé rodiny.

slovakia

left justify in out

Prvý októbrový víkend (5. – 6. októbra) ožije Detva tradičnými Dňami mesta, ktoré ponúknu pestrý program plný folklóru, kultúrnych podujatí a sprievodných akcií pre všetky vekové kategórie.

Podujatie otvorí spomienkové stretnutie k 80. výročiu jedinej partizánskej prehliadky, ktorá sa počas Slovenského národného povstania konala práve v Detve. Následne vystúpia miestne tanečné súbory Rómka a Horúce srdce, ako aj spevácka skupina seniorov.

Popoludnie bude venované najmä deťom, pre ktoré sú pripravené rôzne aktivity a zábavný program. Večer sa môžu návštevníci tešiť na koncerty, ktoré prinesú hudobnú atmosféru pre dospelých.

V nedeľu sa program začne slávnostnou svätou omšou. Popoludní bude nasledovať záverečný program, do ktorého sa zapoja deti zo základných, umeleckých i špeciálnych škôl. Podľa primátora Branislava Barana je cieľom prezentovať Detvu ako mesto otvorené pre všetkých, vrátane žiakov so špeciálnymi potrebami, aby sa cítili byť plnohodnotnou súčasťou komunity.

Na detvianskej folklórnej nedeľu vystúpia miestne ľudové kolektívy. Samospráva vyzýva obyvateľov a návštevníkov, aby prišli pozdraviť mesto vo svojich tradičných krojoch a zapojili sa do nedeľného jarmoku, počas ktorého budú môcť prezentovať krásu miestnych krojov.

Cez víkend budú otvorené aj stále expozície a výstavy v Podpolianskom múzeu. Návštevníci sa môžu tešiť na jedinečnú zbierku fujár, gájd, píšťaliek a strunových nástrojov. Expozícia o histórii kuchyne priblíži, ako sa varilo v minulosti a aké kuchynské pomôcky sa používali.

Sprievodnými podujatiami sú výstava a výzdoba kostola z plodov zeme či koncert sakrálnej hudby v kostole sv. Františka Assiského. Vo Vagačovom dome sa 4. októbra o 17:00 h uskutoční vernisáž keramickej tvorby. O dve hodiny neskôr sa v Dome umenia Arteska predstaví divadelná inscenácia.

Detva tak opäť dokazuje, že patrí medzi centrá tradičnej kultúry a folklóru, ktoré úspešne prepája s modernými prvkami a ponúka tak bohatý program pre každého návštevníka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Mesto Detva, Foto: obecne-noviny.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies