Európska noc vedy v Banskej Bystrici: Deň plný experimentov, virtuálnej reality a fascinujúcich objavov!

NETKY.SK • 27 September 2024, 14:58 • 2 min
Európska noc vedy v Banskej Bystrici: Deň plný experimentov, virtuálnej reality a fascinujúcich objavov!

BANSKÁ BYSTRICA - Banská Bystrica sa stala dejiskom Európskej noci vedy, ktorá láka návštevníkov na interaktívne ukážky, vedecké pokusy a diskusie s expertmi. Festival prináša takmer 40 vedeckých stánkov, kde si rodiny s deťmi môžu vyskúšať virtuálnu realitu, preskúmať tajomstvá robotiky a objavovať svet vedy zblízka.

slovakia

left justify in out

Banská Bystrica sa v piatok pripojila k populárno-vedeckému festivalu Európska noc vedy, ktorý sa tento rok koná v piatich slovenských mestách. Osemnásty ročník podujatia, ktoré láka návštevníkov zo všetkých vekových kategórií, sa uskutočňuje v priestoroch obchodného centra Na Troskách a trvá od rána až do 19.00 h.

Cieľom festivalu je priblížiť vedu verejnosti pútavou formou prostredníctvom interaktívnych ukážok, pokusov a stretnutí s odborníkmi.

Podujatie v Banskej Bystrici ponúka takmer 40 vedeckých stánkov, ktoré predstavujú rôznorodé oblasti vedy a techniky. Návštevníci si môžu vyskúšať virtuálnu realitu, zapojiť sa do experimentov s robotikou, riešiť hlavolamy, sledovať ukážky chemických a fyzikálnych pokusov či diskutovať so slovenskými a zahraničnými vedcami.

Festival láka najmä rodiny s deťmi, pre ktoré je pripravený pestrý program zameraný na vzdelávanie hravou formou.

Hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja Lenka Štepáneková informovala, že podujatie je tiež obohatené o vystúpenia umelcov, ktoré majú za cieľ priblížiť vedu prostredníctvom kreatívnych foriem prezentácie.

"Program je popretkávaný rôznymi digitálnymi a technologickými atrakciami. Bude možné vyskúšať si virtuálnu realitu, odhaľovať tajomstvá robotiky, ponuku zážitkov doplnia tiež vystúpenia umelcov," priblížila.

Tohtoročným hlavným motívom festivalu je komplexita – téma, ktorá upriamuje pozornosť na to, ako sú rôzne oblasti vedy v čase veľkého množstva údajov prepojené a ako toto porozumenie môžeme využiť pri riešení súčasných globálnych výziev, akými sú klimatická zmena či udržateľný rozvoj.

Organizátori sa snažia ukázať, že veda nie je len o jednotlivých disciplínach, ale je o prepojení myšlienok a riešení, ktoré sa dajú aplikovať na aktuálne problémy spoločnosti.

Európska noc vedy sa každoročne koná paralelne v 25 krajinách. Na Slovensku sa tento rok do festivalu zapojili mestá Bratislava, Košice, Žilina, Poprad a Banská Bystrica. Hlavným cieľom podujatia je popularizovať vedu, priblížiť ju laickej verejnosti a podporiť záujem o vedecké a technické odbory u mladšej generácie.

Festival má ambíciu aj naďalej vytvárať priestor na interakciu medzi vedcami a širokou verejnosťou a pomáhať tak znižovať bariéry medzi akademickým prostredím a spoločnosťou. Vďaka množstvu rôznorodých aktivít majú účastníci možnosť spoznať fascinujúci svet vedy, lepšie pochopiť vedecké princípy a inšpirovať sa príkladmi uplatnenia poznatkov v praxi.

Európska noc vedy je preto ideálnou príležitosťou, ako stráviť čas s rodinou a deťmi, získať nové vedomosti a podporiť rozvoj kritického myslenia. Vďaka kvalitnej organizácii a pútavému programu sa Banská Bystrica opäť stala miestom, kde sa stretávajú nadšenci vedy, techniky a inovácií, aby spoločne oslávili a šírili dôležitosť vedeckého bádania a objavovania sveta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Mesto Banská Bystrica, Foto: sav.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies