Rozdelená Európska únia: Investície do jadrovej energie sa stretávajú s kontroverziou, napriek jej udržateľnosti

NETKY.SK • 28 September 2024, 11:38 • 2 min
Rozdelená Európska únia: Investície do jadrovej energie sa stretávajú s kontroverziou, napriek jej udržateľnosti

Medzi krajiny, ktoré podporujú jadrovú energiu, patria Francúzsko, Fínsko, Maďarsko, Poľsko, Slovensko a Česká republika. Tieto krajiny vidia jadrovú energiu ako kľúčový nástroj na dosiahnutie energetickej nezávislosti a zníženie emisií skleníkových plynov.

slovakia

left justify in out

Jadrová energia je v Európe dlhodobo kontroverznou témou. Zatiaľ čo niektoré krajiny ju považujú za nevyhnutnú súčasť svojej energetickej politiky, iné ju odmietajú kvôli obavám o bezpečnosť a environmentálne riziká. Tento článok sa zameriava na súčasný stav jadrovej energie v Európe, analyzuje postoje jednotlivých krajín a skúma dôvody ich rozhodnutí.

Medzi krajiny, ktoré podporujú jadrovú energiu, patria Francúzsko, Fínsko, Maďarsko, Poľsko, Slovensko a Česká republika. Tieto krajiny vidia jadrovú energiu ako kľúčový nástroj na dosiahnutie energetickej nezávislosti a zníženie emisií skleníkových plynov. Francúzsko, ktoré získava približne 70 percent svojej elektriny z jadrových elektrární, je dlhodobým lídrom v tejto oblasti.

Investície do jadra

Fínsko a Maďarsko tiež intenzívne investujú do jadrovej energie. Fínsko nedávno spustilo nový reaktor Olkiluoto 3, ktorý je jedným z najväčších na svete. Maďarsko plánuje rozšíriť svoju jadrovú kapacitu prostredníctvom projektu Paks II, ktorý by mal výrazne zvýšiť produkciu jadrovej energie v krajine.

Na druhej strane, krajiny ako Nemecko, Rakúsko, Dánsko a Portugalsko sa rozhodli pre postupné vyradenie jadrovej energie zo svojich energetických mixov. Nemecko, ktoré bolo kedysi jedným z najväčších producentov jadrovej energie v Európe, sa po katastrofe vo Fukušime v roku 2011 rozhodlo postupne odstaviť všetky svoje jadrové elektrárne.

Odpad je nutné skladovať desaťročia.
Odpad je nutné skladovať desaťročia.
Zdroj: Wikipedia

Rázny odpor

Rakúsko je dlhodobým odporcom jadrovej energie a už v roku 1978 prijalo zákon zakazujúci jej využívanie Dánsko a Portugalsko sa tiež rozhodli pre obnoviteľné zdroje energie, ako sú veterné a solárne elektrárne, a odmietajú jadrovú energiu kvôli obavám o bezpečnosť a environmentálne riziká.

Podpora jadrovej energie je často motivovaná snahou o zníženie závislosti na fosílnych palivách a zníženie emisií skleníkových plynov. Jadrová energia je považovaná za nízkouhlíkový zdroj energie, ktorý môže pomôcť v boji proti klimatickým zmenám6. Krajiny ako Francúzsko a Fínsko tiež vidia jadrovú energiu ako stabilný a spoľahlivý zdroj energie, ktorý môže zabezpečiť energetickú bezpečnosť.

Na druhej strane, odporcovia jadrovej energie poukazujú na riziká spojené s jadrovými haváriami a problémami s ukladaním rádioaktívneho odpadu. Katastrofy ako Černobyľ a Fukušima zvýšili obavy o bezpečnosť jadrových elektrární a ich potenciálny dopad na životné prostredie a zdravie ľudí.

Okrem toho, vysoké náklady na výstavbu a údržbu jadrových elektrární sú ďalším argumentom proti ich využívaniu.

Maďarsko rozširuje svoju jadrovú elektráreň.
Maďarsko rozširuje svoju jadrovú elektráreň.
Zdroj: www.paks2.hu

Politická otázka

Budúcnosť jadrovej energie v Európe je neistá a závisí od politických rozhodnutí jednotlivých krajín a vývoja nových technológií. Malé modulárne reaktory sú jednou z perspektívnych technológií, ktoré by mohli zmeniť pohľad na jadrovú energiu. Tieto reaktory sú menšie, lacnejšie a potenciálne bezpečnejšie ako tradičné jadrové elektrárne.

Európska únia tiež pracuje na zlepšení bezpečnostných štandardov a riešení pre ukladanie rádioaktívneho odpadu. Spolupráca medzi členskými štátmi a investície do výskumu a vývoja môžu pomôcť prekonať niektoré z hlavných výziev spojených s jadrovou energiou.

Jadrová energia zostáva kontroverznou témou v Európe, s výraznými rozdielmi v postojoch jednotlivých krajín. Zatiaľ čo niektoré krajiny vidia jadrovú energiu ako nevyhnutnú súčasť svojej energetickej budúcnosti, iné ju odmietajú kvôli obavám o bezpečnosť a environmentálne riziká. Budúcnosť jadrovej energie v Európe bude závisieť od politických rozhodnutí, technologického pokroku a schopnosti riešiť bezpečnostné a environmentálne výzvy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: world-nuclear.org, www.euronews.com, www.europarl.europa.eu foto: ourfuture.energy
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies