Maďarsko zápasí s problémom zapáchajúcej pitnej vody v okolí Balatonu

NETKY.SK • 28 September 2024, 12:51 • 2 min
Maďarsko zápasí s problémom zapáchajúcej pitnej vody v okolí Balatonu

Voda z jazera Balaton, ktorá zásobuje niekoľko okolitých obcí, začala výrazne zapáchať. Dôvodom je prudká zmena počasia po extrémne horúcom lete, ktorá spôsobila náhly rozklad rias v jazere. Miestne úrady uisťujú, že voda je aj napriek zápachu zdravotne nezávadná.

slovakia

left justify in out

Maďarsko čelí problému s pitnou vodou, ktorá silno zapácha. Tento jav je výsledkom náhlej zmeny počasia.

V posledných dňoch majú obyvatelia v okolí Balatonu problémy s kvalitou pitnej vody. Dlhé horúce leto lámalo rekordy, pričom vysoké teploty udržiavali vodu Balatonu dlho teplú.
Príchod septembra priniesol prudkú zmenu počasia, čo spôsobilo rapídne zníženie teploty vzduchu aj vody.

Silný vietor rozvíril hladinu jazera, pričom náhle ochladenie spôsobilo rozklad rias, ktoré za leto dosiahli svoj najväčší rozkvet za posledných 20 rokov. Tento proces vedie k nepríjemnému zápachu vody.

 

Zápach pitnej vody, pochádzajúci z Balatonu, postihol obce nachádzajúce sa v oblasti zásobovanej vodným dielom Balatonszéplak.

Spoločnosť Dunántúli Regionalis Vízmű Zrt na svojej webovej stránke uviedla, že dostala viacero sťažností z obcí ako Zamárdi, Balatonendréd, Siófok, Ságvár, Siójut, Ádánd, Som, Nyim a Nagyberény.
Odborníci však uisťujú, že pitná voda je naďalej zdravotne bezpečná. Chemické a mikrobiologické parametre spĺňajú normy a kvalita vody je pravidelne monitorovaná.
Na odstránenie zápachu sa hľadajú riešenia v spolupráci s balatonským výskumným inštitútom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: drv.hu, Ilustračná foto: Freepik
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies