Hurikán Helen: Juhovýchod USA čelí devastácii a stúpajúcemu počtu obetí + VIDEÁ

NETKY.SK • 28 September 2024, 13:35 • 2 min
Hurikán Helen: Juhovýchod USA čelí devastácii a stúpajúcemu počtu obetí  + VIDEÁ

Hurikán Helen, ktorý zasiahol juhovýchod USA, si už vyžiadal životy najmenej 44 ľudí. Po svojom dopade na Floridu sa síce oslaboval, no posttropická búrka naďalej spôsobuje nebezpečné poveternostné podmienky v širokej oblasti, kde sú obyvatelia vystavení silnému dažďu a vetru. Vzhľadom na rozsiahle povodne a škody, vyhlásili v niektorých štátoch stav núdze.

slovakia

left justify in out

Hurikán Helen aj naďalej zasahuje juhovýchod USA a vyžiadal si životy najmenej 44 ľudí. Po dopade na Floridu však jeho sila oslabla a z hurikánu 4. kategórie sa stala len posttropická búrka.
Helen dopadla na pevninu vo štvrtok večer v oblasti Big Bend na Floride, pričom šlo o najsilnejší hurikán, aký sa v tejto oblasti objavil.

Odvtedy sa zoslabla, avšak napriek tomu bude naďalej spôsobovať nebezpečné počasie. Stred búrky sa momentálne nachádza nad Kentucky a prináša silný dážď a nárazový vietor na rozsiahlej ploche od Missouri až po Severnú a Južnú Karolínu.

Podľa najnovších správ agentúry Associated Press sa počet obetí vyšplhal na 44. Tieto obete pochádzajú zo všetkých vekových skupín, vrátane detí. Záchranné tímy stále intenzívne prehľadávajú trosky, pričom sa očakáva, že počet úmrtí súvisiacich s hurikánom sa ešte zvýši.

Voda a vietor ničí

V štáte Florida a Georgii bol vyhlásený stav núdze v dôsledku nepriaznivého počasia spôsobeného hurikánom. Takmer 5 miliónov obyvateľov na juhovýchode USA ostáva bez prúdu, pričom mnohé cesty a ulice sú zaplavené.


Škody sú enormné.

 Mnohé domy zrovnané so zemou, a to, čo nezničil vietor, zničila voda. Extrémne zrážky s úhrnmi presahujúcimi 200 mm vyvolali povodne v západnej časti Severnej Karolíny a v častiach Tennessee a Virgínie.

V Atlante spadlo rekordných 282 mm zrážok za 48 hodín, čím bol prekonaný viac ako 100-ročný rekord z roku 1886.

 

Hoci sa z Helene stala posttropická búrka, jej zvyšky naďalej spôsobujú nebezpečné počasie nad časťami južných Apalačských pohorí a údolia Tennessee, varuje národná meteorologická služba.

Mnohé letiská stále neprevádzkujú lety.

Medzi najviac postihnuté patrí medzinárodné letisko Charlotte Douglas v Severnej Karolíne, medzinárodné letisko Hartsfield-Jackson Atlanta a medzinárodné letisko Tampa na Floride.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: Associated Press, iMeteo? Foto: X/kiran joshi
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies