Národná rada SR pokračuje v schôdzi: Rokovanie o konsolidačnom balíku na obzore

NETKY.SK • 29 September 2024, 11:10 • 2 min
Národná rada SR pokračuje v schôdzi: Rokovanie o konsolidačnom balíku na obzore

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa vrátia do lavíc po víkendovej prestávke v utorok (1. 10.), aby pokračovali v 19. schôdzi, ktorá prebieha už štvrtý týždeň. Na programe majú konsolidačný balík, ktorý v uplynulom týždni postúpili do druhého čítania v skrátenom legislatívnom konaní, a jeho schválenie by malo prispieť k zníženiu deficitu verejných financií v budúcom roku.

slovakia

left justify in out

štvrtý týždeň pokračujú poslanci Národnej rady (NR) SR v aktuálnej 19. schôdzi. Po víkendovej prestávke sa do lavíc vrátia v utorok (1. 10.) a od rána budú rokovať o konsolidačnom balíku, ktorý v uplynulom týždni postúpili do druhého čítania v skrátenom legislatívnom konaní.

Tento balík pozostáva z dvoch legislatívnych návrhov.

Väčšina opatrení, predstavujúcich objem približne dve miliardy eur, sa nachádza v návrhu zákona, ktorý novelizuje niektoré zákony za účelom zlepšenia stavu verejných financií.

Takmer 700 miliónov eur by mala priniesť nová daň, ktorú upravuje návrh zákona o dani z finančných transakcií. Rozprava o týchto dvoch návrhoch bude zlúčená.
Vďaka navrhovaným opatreniam má deficit verejných financií v budúcom roku klesnúť na 4,7 % z tohtoročných necelých 6 % hrubého domáceho produktu.

Súčasťou konsolidácie je napríklad zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty z 20 % na 23 %, zníženie zníženej sadzby z 10 % na 5 %, ako aj zavedenie novej 19 % sadzby na niektoré položky.

Okrem toho sa má zvýšiť daň z príjmu právnických osôb od určitej výšky príjmu firiem. Nárok na daňový bonus na dieťa a tzv. rodičovský dôchodok bude takisto upravený.


Aktuálna schôdza, ktorá sa začala už 10. septembra, pozostáva z vyše 100 bodov. Zákonodarcovia sa musia zaoberať aj viacerými poslaneckými návrhmi. Na záver schôdze by mali rokovať o návrhoch na odvolanie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD), ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) a ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD).

Všetky návrhy predložila opozícia.

V auguste nebol parlament uznášaniaschopný pri odvolávaní Suska a Šimkovičovej, preto sa presunuli na riadnu schôdzu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: NRSR, Ilustračbá foto: NitraDen
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies