Prvé sneženie na Slovensku: Arktický vzduch priniesol ochladenie

NETKY.SK • 29 September 2024, 11:45 • 2 min
Prvé sneženie na Slovensku: Arktický vzduch priniesol ochladenie

Arktický vzduch, ktorý sa dostal na naše územie, priniesol ochladenie a s ním aj prvé sneženie tejto sezóny. Slováci pod Tatrami sa v nedeľné ráno prebudili do scenérie s pokrytými štítmi, pričom chladný vzduch k nám prichádza zo severu a očakáva sa, že na niektorých vrchoch napadne až 5 cm snehu.

slovakia

left justify in out

Na naše územie zavítal arktický vzduch, ktorý priniesol nielen ochladenie, ale aj prvé sneženie tejto sezóny.

Slováci pod Tatrami sa prebudili do nedeľného rána s pohľadom na štíty pokryté snehom.
Veľmi studený arktický vzduch, ktorý má pôvod za polárnym kruhom, sa k nám dostáva zo severu po okraji tlakovej výše, ktorej stred sa presúva z Francúzska nad Nemecko.

Táto chladná vzduchová hmota prináša nielen pokles teplôt, ale aj snehové vločky.

Prvé snehové vločky sa objavili už v nočných hodinách, keď hranica, nad ktorou mrzne (izoterma), klesla na výšku 1 500 metrov nad morom.

Ráno bola najnižšia teplota zaznamenaná na stanici Lomnický štít, kde sa k 8:00 h teploty pohybovali takmer na úrovni -6 °C. Očakáva sa, že sneženie sa dnes objaví aj vo výške 1 300 metrov nad morom, pričom na výške 1 800 metrov by mala vzniknúť snehová pokrývka s hrúbkou 3 až 5 cm.


Obrazok
Zdroj: imeteo

Obyvatelia Tatier tak dnes ráno obdivujú pohľad na pocukrované štíty Vysokých Tatier zo svojich okien. Hoci ranná hmla obmedzuje dokonalý výhľad, Lomnický štít sem-tam vystupuje z hmly ako snehom pokrytý vrchol. Chladnejšie počasie čaká naše územie aj v nadchádzajúcich dňoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: iMeteo, SHMÚ, Foto: iMeteo
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies