Financovanie športu v mestách ohrozené: ZMOS upozorňuje na nedostatok prostriedkov

NETKY.SK • 29 September 2024, 12:45 • 2 min
Financovanie športu v mestách ohrozené: ZMOS upozorňuje na nedostatok prostriedkov

Združenie miest a obcí (ZMOS) varuje, že ak nebude zabezpečené financovanie samospráv na najbližšie roky, šport v mestách a obciach čelí vážnemu ohrozeniu. Pri príležitosti Európskeho týždňa športu, ktorý prebieha od 23. do 30. septembra, predseda ZMOS-u Jozef Božik zdôraznil kľúčovú úlohu miestnych samospráv v podpore detského a mládežníckeho športu, pričom viac ako 90 percent financovania pochádza z ich rozpočtov.

slovakia

left justify in out

Pokiaľ nebude zabezpečené financovanie samospráv na najbližšie roky,šport v mestách a obciach môže čeliť vážnemu ohrozeniu z nedostatku prostriedkov. Na túto skutočnosť upozornilo Združenie miest a obcí (ZMOS) pri príležitosti Európskeho týždňa športu, ktorý sa koná od 23. do 30. septembra.

Predseda ZMOS-u Jozef Božik zdôraznil, že miestne samosprávy hrajú kľúčovú úlohu v podpore detského a mládežníckeho športu. "Viac ako 90 percent financovania detského a mládežníckeho športu pramení z rozpočtov miest a obcí," uviedol.

Podľa neho významné investície samospráv smerujú aj do údržby športovísk, ako sú plavárne, športové haly a futbalové či zimné štadióny.
Božik zároveň varoval, že dofinancovanie vo výške 50 miliónov eur, ktoré ZMOS požaduje na pokrytie výpadku príjmov z podielových daní, nevyrieši udržateľnosť tejto podpory.

"Problém spočíva v nedostatku zdrojov na nadchádzajúce roky, ktoré vznikli v dôsledku vládnych rozhodnutí z minulých období," objasnil.

Podľa jeho slov, ak sa situácia neprekoná, mestá a obce budú nútené zrušiť podporu športu a kultúry.
Na štvrtkovej tlačovej konferencii 26. septembra predstavitelia ZMOS-u informovali o zhoršujúcej sa finančnej situácii samospráv, ktorá už núti niektoré mestá a obce k prepúšťaniu zamestnancov.

Predseda ZMOS-u Jozef Božik
Predseda ZMOS-u Jozef Božik
Zdroj: extraplus


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text/Foto: ZMOS
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies