Izraelská armáda zabila vysokopostaveného predstaviteľa Hizballáhu Nabíla Kaúka počas útoku v Bejrúte

NETKY.SK • 29 September 2024, 13:40 • 2 min
Izraelská armáda zabila vysokopostaveného predstaviteľa Hizballáhu Nabíla Kaúka počas útoku v Bejrúte

Izraelské sily v nedeľu potvrdili, že pri sobotnom leteckom údere v Bejrúte prišiel o život významný člen Hizballáhu Nabíl Kaúk, ktorý pôsobil ako zástupca šéfa ústrednej rady hnutia. Kaúk bol dlhoročným členom Hizballáhu a v minulosti zastával aj funkciu vojenského veliteľa v južnom Libanone.

slovakia

left justify in out

Izraelská armáda (IDF) v nedeľu potvrdila, že pri leteckom útoku v sobotu v libanonskej metropole Bejrút usmrtila vysokopostaveného člena hnutia Hizballáh Nabíla Kaúka. Kaúk, ktorý dlhé roky pôsobil ako významný člen a zástupca šéfa ústrednej rady militantného hnutia, bol podľa izraelských síl zabitý počas náletu.

Hizballáh sa zatiaľ k jeho smrti nevyjadril.

Kaúk patril medzi najvyšších predstaviteľov hnutia a v minulosti pôsobil aj ako vojenský veliteľ v južnom Libanone. Od 80. rokov minulého storočia bol aktívnym členom Hizballáhu a v roku 2020 naňho Spojené štáty uvalili sankcie pre jeho úlohu v tejto militantnej organizácii.

Jeho smrť prichádza po sérii útokov, pri ktorých izraelská armáda eliminovala niekoľkých ďalších vysokopostavených predstaviteľov Hizballáhu, vrátane dlhoročného vodcu Hasana Nasralláha, ktorého zabili pri útoku len o niekoľko dní skôr.

Izraelské sily vykonali v posledných týždňoch viacero útokov zameraných na lídrov Hizballáhu, čím ešte viac eskalovali napätie medzi Izraelom a Libanonom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: Reuters, AP, Foto: novinky.cz
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies