Jasná kométa C/2023 A3 sa blíži k Zemi: Pozorovanie začína +VIDEO

NETKY.SK • 29 September 2024, 16:10 • 2 min
Jasná kométa C/2023 A3 sa blíži k Zemi: Pozorovanie začína +VIDEO

Na Slovensku sa v týchto dňoch začína objavovať dlhoočakávaná kométa C/2023 A3, ktorá bude na oblohe viditeľná už začiatkom októbra. Ráno pred východom Slnka sa objaví veľmi nízko nad obzorom, pričom 10. októbra prejde na večernú oblohu. Toto obdobie prinesie jej najlepšiu viditeľnosť, aj keď svit Mesiaca môže sledovanie sťažiť. Informoval o tom Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov (SZA).

slovakia

left justify in out

V týchto dňoch sa na oblohe nad Slovenskom objavuje dlhoočakávaná jasná kométa C/2023 A3. V ranných hodinách pred východom Slnka sa 10. októbra presunie veľmi nízko nad obzor a nielenže prinesie obdobie svojej najlepšej pozorovateľnosti, ale jej sledovanie môže byť mierne narušené svitom Mesiaca.

"Kométu spočiatku nájdeme po západe Slnka len nízko nad západo-juhozápadným obzorom, no postupne sa podmienky zlepšia, čo umožní jej pozorovanie na stále tmavšej oblohe. Dĺžka chvosta kométy môže dosiahnuť až 20 stupňov, pričom bez ďalekohľadu bude dobre viditeľná do 20. októbra, a s ďalekohľadom až do polovice decembra," uviedol Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov (SZA).

Súčasne zväz podotkol, že kométa C/2023 A3 bola objavená nezávisle 22. februára 2023 systémom ATLAS v Južnej Afrike a 9. januára 2023 observatóriom na Purpurovej hore v Číne. Pri svojom objave sa nachádzala za dráhou planéty Jupiter vo vzdialenosti viac ako jednu miliardu kilometrov, avšak výpočet jej dráhy ju predurčoval na to, aby sa stala jednou z najjasnejších komét posledných desaťročí.


Ako dodal, kométa sa nachádzala v perihéliu, najbližšom bode dráhy k Slnku, 27. septembra tohto roka, len vo vzdialenosti necelých 59 miliónov kilometrov od Slnka, čo je bližšie než planéta Merkúr.

"Keďže kométa prelet okolo Slnka prežila a nerozpadla sa, bude peknou ozdobou oblohy. K Zemi sa priblíži 12. októbra na vzdialenosť len 71 miliónov kilometrov a začne sa obdobie jej najlepšej viditeľnosti," dodal SZA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: SZA, iMeteo, Foto: X/ Yuri Beletsky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies