Izraelské nálety na Jemenské ciele Húsíov zvyšujú napätie v regióne po raketovom útoku na Tel Aviv + VIDEÁ

NETKY.SK • 30 September 2024, 08:46 • 2 min
Izraelské nálety na Jemenské ciele Húsíov zvyšujú napätie v regióne po raketovom útoku na Tel Aviv + VIDEÁ

Izraelská armáda oznámila, že podnikla sériu leteckých útokov na ciele Húsíov v Jemene, čo ešte viac zosilňuje obavy z možného rozšírenia regionálneho konfliktu po eskalácii izraelských útokov v pásme Gazy a Libanone.

slovakia

left justify in out

Izraelská armáda uviedla, že podnikla sériu náletov na húsíjské ciele v Jemene, čím ešte viac zvýšila obavy zo širšieho regionálneho konfliktu po zintenzívnení izraelských útokov na Gazu a Libanon.

V nedeľňajšom vyhlásení armáda uviedla, že desiatky lietadiel vrátane stíhačiek zaútočili na elektrárne a námorné prístavné zariadenia v prístavoch Ras Isa a Hodeidah. Pri útoku zahynuli najmenej štyria ľudia - jeden prístavný pracovník a traja elektrotechnici - informovala televízia Al Masirah TV napojená na Húsiov s odvolaním sa na zdravotníckych pracovníkov.

Podľa obyvateľov nálety spôsobili výpadky elektrickej energie vo väčšine častí mesta Hodeidah. K útoku došlo deň po tom, ako Húsíovia uviedli, že vystrelili balistickú raketu na medzinárodné letisko Bena Guriona neďaleko Tel Avivu v Izraeli. Skupina opakovane vypálila bezpilotné lietadlá a rakety na Izrael a na lode napojené na Izrael.

Izraelská armáda uviedla, že Húsíovia v poslednom roku pôsobia pod vedením a s financovaním Iránu a v spolupráci s irackými milíciami s cieľom útočiť na Izrael, podkopávať regionálnu stabilitu a narušovať globálnu slobodu plavby. Húsiovia v reakcii vyhlásili, že izraelské útoky nezastavia ich podporu palestínskemu ľudu.

Iránske ministerstvo zahraničia odsúdilo útok a označilo ho za neľudský, pričom Spojené štáty obvinili z podpory izraelských zločinov. Hamas taktiež ostro odsúdil útok a vyjadril solidaritu s jemenským ľudom a hnutím Húsíov.

Skupina napojená na Irán od novembra minulého roka opakovane vypúšťala bezpilotné lietadlá a rakety na Izrael a na lode napojené na Izrael v Červenom mori, Adenskom zálive a prielive Bab al-Mandeb v rámci kampane, ktorú opisuje ako kampaň solidarity s Palestínčanmi, na ktorých Izrael útočí v Gaze.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, Qatar Tribune, Foto: Al Jazeera
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies