Petržalku trápi invázia bzdoch: Obyvatelia hľadajú spôsoby, ako sa vyhnúť nepríjemnému zápachu

NETKY.SK • 30 September 2024, 09:54 • 2 min
Petržalku trápi invázia bzdoch: Obyvatelia hľadajú spôsoby, ako sa vyhnúť nepríjemnému zápachu

BRATISLAVA - V bratislavskej Petržalke sa obyvatelia stretávajú s masívnym výskytom bzdoch, ktoré sa pred zimou sťahujú do ich bytov. Tento hmyz, známy nepríjemným zápachom, spôsobuje problémy na fasádach, oknách a dokonca aj vo vnútorných priestoroch panelákov.

slovakia

left justify in out

Obyvateľov bratislavskej Petržalky trápi v týchto dňoch masívna invázia bzdochy. Tento hmyz, známy svojím nepríjemným zápachom, spôsobuje problémy najmä v panelákových bytoch.

Viacerí miestni sa sťažujú na zvýšený výskyt bzdoch na fasádach budov, okenných rámoch a dokonca aj vo vnútorných priestoroch. Mnoho ľudí sa na sociálnych sieťach podelilo o svoje skúsenosti a rady, ako sa s týmto hmyzom vyrovnať.

Bzdochy, ktoré sa v súčasnosti sťahujú do interiérov, vyhľadávajú teplé úkryty, kde by mohli prečkať chladné mesiace. Tento druh hmyzu vylučuje nepríjemný zápach, ktorý slúži ako obranný mechanizmus. Pri pokuse o ich mechanické odstránenie, napríklad rozpučením, sa preto odporúča opatrnosť, aby sa predišlo uvoľneniu zápachu.

Zdroj: fotoma.sk

Na ochranu pred bzdochami existuje viacero spôsobov. Bežne dostupné chemické prípravky síce môžu efektívne likvidovať hmyz, avšak môžu byť škodlivé pre zdravie a životné prostredie.

Mnoho domácností preto siahne po prírodných metódach. Vhodné sú napríklad byliny ako levanduľa, eukalyptus, rozmarín, oregano či tymián, ktoré bzdochy odpudzujú svojou výraznou arómou. Okrem toho je dôležité udržiavať čistotu a zabezpečiť, aby boli okná a dvere vybavené sieťkami, čím sa minimalizuje ich vstup do domácnosti.

V prípade, že sa bzdochy už dostanú dovnútra, odporúča sa na ich odstránenie použiť vysávač. Takýmto spôsobom sa hmyz bezpečne zachytí bez uvoľnenia zápachu a následne ho možno vyniesť von.

Situácia v Petržalke ukazuje, aký dôležitý je aj dialóg a vzájomná pomoc medzi obyvateľmi, ktorí si na sociálnych sieťach vymieňajú rady a tipy, ako si s týmto hmyzom poradiť. Ak sa problémy s bzdochami budú naďalej zhoršovať, môže byť potrebný zásah odborníkov, ktorí navrhnú dlhodobé riešenia na ich kontrolu a minimalizáciu výskytu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: iMeteo.sk, Foto: rno.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies