Bejrút pod paľbou: Izraelské útoky si vyžiadali desiatky obetí a rozšírili konflikt v regióne + VIDEÁ

NETKY.SK • 30 September 2024, 09:39 • 2 min
Bejrút pod paľbou: Izraelské útoky si vyžiadali desiatky obetí a rozšírili konflikt v regióne + VIDEÁ

BEJRÚT - Libanon zažil ďalších 24 hodín násilia, počas ktorých izraelské bombardovanie zabilo najmenej 105 ľudí a zranilo 359. Izraelská armáda zasiahla aj centrum Bejrútu, kde zahynuli traja lídri palestínskej militantnej skupiny, čo je prvý útok na toto územie od roku 2006. Izrael tým rozšíril svoje operácie proti spojencom Iránu v regióne, pričom útočil aj v Jemene.

slovakia

left justify in out

Palestínska militantná skupina uviedla, že pri izraelskom útoku na centrum Bejrútu v pondelok skoro ráno zahynuli traja jej vodcovia, pričom išlo o prvý útok izraelskej armády na centrum libanonského hlavného mesta od roku 2006, keď Izrael rozšíril nepriateľské akcie proti regionálnym spojencom Iránu o ďalšie útoky v Libanone a Jemene.

Zatiaľ čo Izrael uviedol, že zaútočil na desiatky cieľov Hizballáhu, libanonskí predstavitelia uviedli, že bombardovanie zasiahlo domy a budovy v južnom Libanone, v údolí Bekáa, v gubernii Baalbek-Hermel a na južných predmestiach Bejrútu. Libanonskí politici označili útoky za "masaker".

V pondelok v skorých ranných hodinách bol zaznamenaný izraelský útok v oblasti mosta Kola v centre Bejrútu.

 

Izraelské útoky zasiahli aj hlavnú metropolu

Izraelské bombardovanie zasiahlo centrum Bejrútu, ktoré bolo doteraz považované za bezpečné pred útokmi. Pri útoku zomreli najmenej traja členovia militantnej skupiny Ľudový front za oslobodenie Palestíny. Tento incident je prvým útokom v samotnom hlavnom meste, zatiaľ čo predchádzajúce útoky sa sústredili na južné predmestia.

Okrem toho došlo k samostatnému útoku v utečeneckom tábore el-Buss, kde bol zabitý veliteľ Hamasu v Libanone, Fateh Sharif, a aj jeho rodinní príslušníci. V nedeľu izraelské útoky v Ain al-Delb pri Sidone zrovnali so zemou dve obytné budovy a usmrtili 32 ľudí, vrátane mnohých vysídlených rodín. Izrael sa tak zdá byť neobmedzený vo svojich vojenských operáciách v regióne.

Obavy z rozšírenia konfliktu a rastúce obete

Izrael obmedzil svoje útoky na hlavné mesto Libanonu na jeho južné predmestia. Tento nálet spochybnil, ktoré oblasti Bejrútu sú stále bezpečné pred rozširujúcou sa izraelskou leteckou kampaňou. Izraelské bezpilotné lietadlá sa väčšinu nedele vznášali nad Bejrútom a v okolí mesta sa ozývali hlasné výbuchy nových náletov.

Pondelňajší nálet prišiel po tom, čo libanonské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že v nedeľu zahynulo pri izraelských útokoch v celej krajine 105 ľudí a ďalších 359 utrpelo zranenia. Za posledné dva týždne bolo podľa neho zabitých viac ako 1 000 Libanončanov a 6 000 bolo zranených, pričom neuviedlo, koľko z nich boli civilisti. Vláda uviedla, že milión ľudí - pätina obyvateľstva - utieklo zo svojich domovov.

V nedeľu Izrael spustil vlnu leteckých útokov na ciele húsíov v Jemene, čo vyvoláva obavy, že sa schyľuje k ničivému regionálnemu konfliktu na viacerých frontoch.

Napriek ťažkým škodám, ktoré izraelské atentáty spôsobili politickému a vojenskému vedeniu Hizballáhu, skupina v nedeľu pokračovala v útokoch proti Izraelu. Hizballáh oznámil niekoľko vojenských operácií proti izraelským základniam, ako aj raketový útok na mesto Safad.

V Libanone Hizballáh potvrdil, že v sobotu bol zabitý Nabil Kaouk, zástupca šéfa jeho ústrednej rady, čím sa stal siedmym vysokým predstaviteľom Hizballáhu zabitým pri izraelských útokoch za niečo vyše týždňa. Skupina tiež potvrdila, že ďalší vysokopostavený veliteľ Ali Karaki zahynul pri piatkovom nálete, pri ktorom zahynul vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh. Po zabití Nasralláha boli vyhlásené tri dni smútku, ktoré sa začali v pondelok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, The Guardian, Foto: NDTV (reprofoto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies