Lesné POŽIARE v Grécku si už vyžiadali životy dvoch ľudí: Krajina čelí ničivej sezóne požiarov + VIDEÁ

NETKY.SK • 30 September 2024, 09:48 • 2 min
Lesné POŽIARE v Grécku si už vyžiadali životy dvoch ľudí: Krajina čelí ničivej sezóne požiarov + VIDEÁ

ATÉNY - V pondelok grécke úrady potvrdili, že v dôsledku rozsiahleho lesného požiaru, ktorý sa nekontrolovane šíri v horskej oblasti stredného Grécka v Korinte, boli nájdené mŕtve telá dvoch osôb. Požiar, ktorý rozfúkali silné vetry, zasiahol aj lesnaté oblasti blízko pobrežného letoviska na juhu krajiny.

slovakia

left justify in out

Dvaja ľudia zahynuli pri lesnom požiari, ktorý v pondelok nekontrolovane vyčíňal v blízkosti hornatej oblasti v stredogréckom Korinte a ktorý rozdúchal silný vietor, informovali grécke úrady.

S požiarom, ktorý vypukol v nedeľu neďaleko prímorského mesta Xylokastro na polostrove Peloponéz, približne 120 km západne od Atén, bojovali stovky hasičov za pomoci deviatich lietadiel. Požiar si vynútil evakuáciu niekoľkých dedín. V oblasti horelo viacero "roztrúsených" požiarov, ale pôvodný veľký front bol uhasený, uviedli úradníci.

Po vypuknutí požiaru v nedeľu bola v noci preventívne nariadená evakuácia pol tucta dedín. Xylokastro nebolo ohrozené. Plamene rozdúchal veľmi silný vietor, ktorý fúkal do lesov vysušených teplou jarou a horúcim letom, čo sa pripisuje klimatickým zmenám.

K dedine Kallithea sa priblížil požiar, ktorý napriek snahe stoviek hasičov zastaviť ho nekontrolovane vyčíňal približne 149 kilometrov západne od Atén v gréckom regióne Korint, v nedeľu 29. septembra 2024.
K dedine Kallithea sa priblížil požiar, ktorý napriek snahe stoviek hasičov zastaviť ho nekontrolovane vyčíňal približne 149 kilometrov západne od Atén v gréckom regióne Korint, v nedeľu 29. septembra 2024.
Zdroj: AP Photo

Ďalší lesný požiar v blízkosti Andravidy na západnom Peloponéze sa v pondelok tiež podarilo dostať pod kontrolu, ale hasiči sú v tejto oblasti naďalej v pohotovosti pre prípad vzplanutia, uviedol hasičský zbor.

Hovorkyňa gréckej polície Constantina Dimoglidouová uviedla, že nájdené telá boli značne popálené a na ich identifikáciu sú potrebné laboratórne testy. Hasičský zbor začal vyšetrovanie, uviedlo grécke ministerstvo pre ochranu občanov.

Grécko tento rok zažilo najteplejšie leto v histórii po najteplejšej zime v histórii, v dôsledku ktorej v rozsiahlych oblastiach nepršalo alebo pršalo len veľmi málo. Podobne ako Grécko, tak aj iné juhoeurópske krajiny sužujú každé leto ničivé lesné požiare, ktoré sa ešte zhoršili v dôsledku globálneho otepľovania. V uplynulých mesiacoch sa úrady museli vysporiadať s viac ako 4 500 lesnými požiarmi na vidieku vyprahnutom dlhotrvajúcim suchom a vlnami horúčav na začiatku leta, ktoré boli považované za najnebezpečnejšiu požiarnu sezónu za posledné dve desaťročia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, Reuters, Foto: AP Photo
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies