Čo by ste mali vedieť o CHRÍPKE: Vysoko infekčné ochorenie, môže mať vážne následky

NETKY.SK • 30 September 2024, 10:04 • 2 min
Čo by ste mali vedieť o CHRÍPKE: Vysoko infekčné ochorenie, môže mať vážne následky

BRATISLAVA - Chrípka je vysoko infekčné ochorenie spôsobené vírusmi z čeľade Orthomyxoviridae, ktoré postihuje dýchacie ústrojenstvo a môže mať vážne zdravotné následky. Každoročne spôsobuje celosvetové epidémie, pričom postihuje milióny ľudí a môže viesť k hospitalizáciám a úmrtiam, najmä u rizikových skupín, ako sú seniori a osoby s chronickými ochoreniami.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Chrípka je vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré primárne postihuje dýchacie ústrojenstvo a môže mať vážne komplikácie. Toto ochorenie vyvoláva vírus z čeľade Orthomyxoviridae, pričom najbežnejšie sú typy A, B a C.

Kým chrípkový vírus typu A je najrozšírenejší a môže infikovať aj zvieratá, vírus typu B spôsobuje menej časté, ale stále závažné epidémie. Typ C, naopak, zriedka spôsobuje významné ochorenia a prebieha mierne alebo bezpríznakovo.

Zdroj: freepik.com

Príznaky chrípky

Chrípka sa prejavuje akútnym nástupom príznakov, ktoré sa objavujú 12 hodín až 3 dni po nakazení. Hlavné príznaky zahŕňajú:

  • Slabosť a únava: Únava môže pretrvávať aj niekoľko týždňov.
  • Bolesť celého tela: Najčastejšie sú postihnuté svaly a kĺby.
  • Horúčka: Môže dosiahnuť aj hodnoty nad 39 °C.
  • Zimnica a triaška: Mnoho pacientov sa sťažuje na silné chvenie.
  • Dýchacie ťažkosti: Objavuje sa suchý kašeľ, ktorý neskôr prechádza do vykašliavania hlienu.
  • Bolesti hlavy a hrdla: Tieto príznaky sú veľmi bežné.
  • Gastrointestinálne ťažkosti: Niektorí pacienti môžu pociťovať nevoľnosť, tráviace problémy alebo dokonca hnačku.

Tieto príznaky sú podobné prechladnutiu, avšak chrípka býva závažnejšia a rýchlejšie sa rozvíja.

Zdroj: freepik.com

Epidemiológia a sezónnosť

Chrípka má sezónny výskyt, pričom jej vrchol nastáva od októbra do apríla. Zároveň ročne spôsobuje celosvetové epidémie a pandemické situácie, pričom sa odhaduje, že chrípka postihne 5 až 10 % dospelých a 20 až 30 % detí.

Odhaduje sa, že na chrípku a jej komplikácie zomiera až 500 000 ľudí ročne na celom svete. Rizikovými skupinami sú predovšetkým seniori (nad 65 rokov), deti, tehotné ženy a osoby s chronickými ochoreniami, ako sú srdcové, respiračné, alebo metabolické poruchy.

Zdroj: freepik.com

Mechanizmus prenosu

Prenos chrípkového vírusu prebieha hlavne vzduchom, ako kvapôčková infekcia. Vírus sa šíri kašľom, kýchaním a dokonca aj rozprávaním. Okrem toho môže prežiť na kontaminovaných povrchoch až 48 hodín, čo zvyšuje riziko prenosu.

Krátka inkubačná doba a vysoká nákazlivosť spôsobujú, že sa chrípka veľmi rýchlo šíri v uzavretých priestoroch a v kolektívoch, ako sú školy, kancelárie či verejné dopravy.

Zdroj: freepik.com

Diagnostika a liečba

Diagnostika chrípky sa zakladá na klinických príznakoch a anamnéze pacienta. V prípade potreby sa dopĺňa laboratórnymi vyšetreniami, ako sú ster z nosohltanu a izolácia vírusu. Rýchle testy, ako ELISA a PCR, môžu poskytnúť výsledky už za niekoľko hodín.

Liečba chrípky je prevažne symptomatická. Antivirotiká sú odporúčané pre rizikové skupiny a pri závažnejšom priebehu. Prevencia, vrátane očkovania, je kľúčová, aby sa minimalizovali riziká spojené s týmto ochorením.

Zdroj: freepik.com

Prevencia chrípky

Prevencia chrípky zahŕňa rôzne opatrenia, medzi ktoré patrí:

  • Očkovanie: Najúčinnejšia forma prevencie, odporúča sa najmä pre rizikové skupiny.
  • Osobná hygiena: Dôkladné umývanie rúk, používanie jednorazových papierových vreckoviek a dezinfekcia povrchov.
  • Životný štýl: Správna výživa, dostatok spánku, fyzická aktivita a zníženie stresu sú dôležité pre udržanie silnej imunity.
  • Obmedzenie hromadných akcií: Počas chrípkovej sezóny je rozumné vyhýbať sa preplneným miestam.

Zdroj: freepik.com

Odporúčania

Aj keď sa chrípka často považuje za banálne ochorenie, jej následky môžu byť vážne. Pri výskyte príznakov chrípky je dôležité vyhľadať lekársku pomoc, najmä ak sa objavia komplikácie, ako sú ťažkosti s dýchaním alebo vysoká horúčka. Predchádzanie a správna liečba chrípky môžu významne znížiť riziko vážnych komplikácií a hospitalizácie.

Vzhľadom na to, že chrípka je globálnym problémom, zvyšovanie povedomia o jej prevencii a správnej diagnostike by malo byť prioritou pre zdravotníckych pracovníkov aj širokú verejnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: zdravoiteka.sk, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies