Hurikán Helene si vyžiadal takmer 100 životov: Juhovýchod USA čelí katastrofálnym škodám a rozsiahlej obnove + VIDEO

NETKY.SK • 30 September 2024, 11:12 • 2 min
Hurikán Helene si vyžiadal takmer 100 životov: Juhovýchod USA čelí katastrofálnym škodám a rozsiahlej obnove + VIDEO

Hurikán Helene zasadil juhovýchodným Spojeným štátom ťažké rany, pričom si vyžiadal takmer 100 životov a spôsobil rozsiahle škody. Po vlnách extrémneho počasia, ktoré postihlo Floridu až po Virgíniu, sa spustila rozsiahla akcia na obnovu a úklid. Úrady hlásia najmenej 95 mŕtvych v šiestich štátoch, pričom najviac obetí zaznamenali v Severnej Karolíne (36), Južnej Karolíne (25) a Georgii (17).

slovakia

left justify in out

Na juhovýchode USA sa v nedeľu začali rozsiahle práce na odstraňovaní následkov hurikánu Helene, ktorý uvplyvnil milióny ľudí, zničil cesty a mosty a spôsobil dramatické záplavy od Floridy po Virgíniu, a počet obetí sa vyšplhal na 100.

Podľa údajov štátnych a miestnych úradov, ktoré získala agentúra Reuters, zabil vietor, dážď a prívalové vlny najmenej 90 ľudí v Severnej Karolíne, Južnej Karolíne, Georgii, na Floride, v Tennessee a Virgínii.

 

Najmenej 95 mŕtvych v 6 štátoch

Podľa okresných a štátnych úradov zomrelo v Severnej Karolíne najmenej 36 ľudí. V Južnej Karolíne zahynulo najmenej 25 ľudí vrátane dvoch hasičov v okrese Saluda, uviedli úrady. V Georgii zahynulo najmenej 17 ľudí, z toho dvoch zabilo tornádo v meste Alamo, uviedol hovorca guvernéra Briana Kempa. Na Floride zahynulo najmenej 11 ľudí, uviedol v sobotu guvernér Ron DeSantis, vrátane niekoľkých ľudí, ktorí sa utopili v okrese Pinellas. Vo Virgínii zomreli dvaja ľudia, uviedli v nedeľu úradníci, a v Tennessee boli hlásené štyri úmrtia.

V dôsledku výpadku mobilných telefónov v celom regióne sa stovky ľudí ešte nedokázali spojiť so svojimi blízkymi a boli zaradení na zoznam nezvestných. Odhady škôd sa pohybovali od 15 miliárd dolárov do viac ako 100 miliárd dolárov, uviedli poisťovne a prognostici počas víkendu, keďže boli postihnuté vodné systémy, komunikácie a kritické dopravné trasy.

obrazok
David Hester kontroluje škody na svojom dome po tom, ako 28. septembra 2024 v meste Horseshoe Beach na Floride udrel hurikán Helene.
Zdroj: CNBC
obrazok
Helene sa vo štvrtok neskoro večer vynorila na pobreží floridského regiónu Big Bend ako hurikán 4. kategórie s rýchlosťou vetra 140 km/h.
Zdroj: AP Photo / Gerald Herbert

Desiatky hlásení o nezvestných osobách

Úradníci v okrese Buncombe v Severnej Karolíne, kde zomrelo najmenej 30 ľudí, dostali prostredníctvom online formulára približne 600 správ o nezvestných osobách, uviedla v nedeľu manažérka okresu Avril Pinderová. Bývalý správca FEMA Craig Fugate vyzval ľudí, aby nestrácali nádej. Výpadok komunikácie a nedostupnosť blízkych "nemusí nevyhnutne znamenať, že sa stalo to najhoršie", povedal v nedeľu pre CNN a dodal, že ľudia sa stretnú, keď sa obnoví príjem mobilných telefónov a internet.

Telekomunikační partneri štátu aktivovali roaming v prípade katastrofy vo všetkých sieťach, čo znamená, že "akýkoľvek telefón akéhokoľvek operátora môže pristupovať do akejkoľvek siete a uskutočňovať hovory", uviedol riaditeľ štátneho krízového manažmentu William Ray.

"Hoci vieme, že sme prišli o život, vo všeobecnosti vidíme viac ľudí, ktorí sú nezvestní alebo nezvestní kvôli komunikácii," povedal Fugate.

V meste Flat Rock v Severnej Karolíne došlo k rozsiahlym výpadkom elektriny a ľudia čakali v radoch na benzín celé hodiny. "Obchody s potravinami sú zatvorené, mobilné telefóny nefungujú," povedal 62-ročný Chip Frank, keď už tretiu hodinu čakal v rade. "Všetko závisí od týchto čerpacích staníc. Nikam sa nedostanete a je to jednoducho desivý pocit."

 

Stovky uzavretých ciest v Karolíne, ktoré bránia dodávkam vody

Podľa predstaviteľa amerického ministerstva energetiky bolo v nedeľu na juhu krajiny bez prúdu približne 2,7 milióna odberateľov, čo je o 40 % menej ako v piatok po nebývalých búrkových vlnách, divokom vetre a nebezpečných podmienkach, ktoré sa rozšírili stovky kilometrov do vnútrozemia.

V Severnej Karolíne je uzavretých približne 300 ciest a ďalších 150 je uzavretých v Južnej Karolíne, uviedla v nedeľu úradujúca federálna správkyňa diaľnic Kristin Whiteová z amerického ministerstva dopravy. Predstavitelia Severnej Karolíny v nedeľu priznali, že tieto uzávery sťažili dodávky vody do obcí, ktoré to potrebujú, ako napríklad mesto Weaverville v okrese Buncombe, ktoré je bez elektriny aj vody, uviedol starosta Patrick Fitzsimmons.

Podľa portálu PowerOutage.us je v Južnej Karolíne, Severnej Karolíne, Georgii, na Floride a vo Virgínii bez prúdu približne 2,1 milióna zákazníkov. Michael Callahan, prezident spoločnosti Duke Energy v Južnej Karolíne, v nedeľu uviedol, že opravám infraštruktúry musia predchádzať snahy o obnovenie dodávok elektriny. Napriek tomu však dúfa, že väčšina zákazníkov v tomto štáte bude mať do piatku opäť k dispozícii elektrickú energiu, uviedol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, CNN, Foto: ABC11
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies