Nezabúdajme na bezpečnosť cyklistov! +VIDEO

NETKY.SK • 30 September 2024, 12:36 • 2 min
Nezabúdajme na bezpečnosť cyklistov! +VIDEO

BRATISLAVA - Sme na začiatku jesene a je veľmi dôležité, aby sme nezabúdali aj počas týchto sychravých dní na cyklistov. Okrem vzájomného rešpektu a tolerancie je nevyhnutné, aby všetci účastníci cestnej premávky poznali a dodržiavali pravidlá na cestách.

slovakia

left justify in out

Je mimoriadne dôležité, aby vodiči venovali dostatočnú pozornosť vedeniu vozidla, keďže akékoľvek rozptýlenie býva príčinou dopravných nehôd. Písanie správ, fotenie, či otváranie a používanie aplikácií nie je počas vedenia vozidla prípustné.

Medzi ďalšie príčiny dopravných nehôd a kolízií na cestách považuje polícia aj nedodržiavanie pravidiel v križovatkách, nedostatočný a mnoho krát veľmi riskantný odstup pri predbiehaní a prekračovanie povolenej rýchlosti.

Podľa zistení polície sa počet usmrtení cyklistov pri dopravných nehodách znižuje. V roku 2023 v porovnaní s rokom 2022 sa znížil počet usmrtení cyklistov pri dopravných nehodách z deväť na päť percent.

Preventívne rady pre cyklistov:

1. Dodržiavajte pravidlá cestnej premávky: Cyklisti sú účastníci cestnej premávky a sú povinní dodržiavať rovnaké pravidlá ako vodiči motorových vozidiel.

2. Noste ochrannú výstroj: Noste minimálne cyklistickú prilbu a cyklistické rukavice. Tieto prvky pomôžu minimalizovať riziko zranení v prípade nehody. Prilba a prípadne iné ochranné prvky výrazne znižujú možné zdravotné následky dopravnej nehody.

3. Používajte osvetlenie a reflexné prvky: Používajte reflexné prvky a svetlá, najmä za zníženej viditeľnosti alebo v noci. To pomáha ostatným účastníkom cestnej premávky vidieť vás.

4. Jazdite po správnej strane cesty a používajte vyznačené cyklistické trasy: Dopravné predpisy platia pre cyklistov rovnako ako pre vodičov motorových vozidiel. Vyhýbajte sa jazde po chodníkoch, kde to nie je povolené, a dodržiavajte vyznačené cyklistické trasy.

5. Buďte ostražití v blízkosti áut: Buďte pozorní na otvárajúce sa dvere áut. Dodržujte dostatočnú vzdialenosť od ostatných vozidiel.

6. Udržiavajte svoj bicykel v dobrom technickom stave: Pravidelná údržba ako kontrola bŕzd, svetiel, pneumatík a iných komponentov je dôležitá pre bezpečnú jazdu.

7. Vyhnite sa jazde pod vplyvom alkoholu alebo drog: Alkohol a drogy zhoršujú reflexy a zvyšujú riziko nehody. Vždy jazdite len v stave absolútnej triezvosti.

8. Buďte ohľaduplní voči ostatným účastníkom cestnej premávky: Nepoužívajte slúchadlá alebo telefón počas jazdy a buďte pripravení reagovať na neočakávané situácie.

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Polícia SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies