Univerzity vo Veľkej Británii žiadajú vládu o obnovenie prísunu študentov z EÚ po brexite. Návrat Erasmu?

NETKY.SK • 30 September 2024, 13:13 • 2 min
Univerzity vo Veľkej Británii žiadajú vládu o obnovenie prísunu študentov z EÚ po brexite. Návrat Erasmu?

LONDÝN - Britské univerzity naliehajú na vládu, aby našla spôsob, ako obnoviť prílev študentov z EÚ do Británie po brexite, vrátane možného návratu k výmennému študentskému programu Erasmus.

slovakia

left justify in out

Univerzity Spojeného kráľovstva (UUK), ktoré zastupuje 141 inštitúcií v celej Británii, vyjadrili nádej, že študenti budú "ústrednou témou" diskusií o prípadnom obnovení vzťahov s Európskou úniou. V stredu sa Sir Keir Starmer zúčastní na svojom prvom bilaterálnom stretnutí s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

"Je nám naozaj veľmi ľúto, že sme prišli o prílev skutočne dobrých európskych študentov do Spojeného kráľovstva," povedala výkonná riaditeľka britských univerzít Vivienne Sternová. Povedala však, že si uvedomuje "toxickú" domácu politiku súvisiacu s vyhliadkou, že občania EÚ sa v širokom rozsahu vrátia k vzdelávaniu v Spojenom kráľovstve.

"Nie je v našom záujme, aby sa vláda dostala do toxickej debaty o prisťahovalectve na domácej pôde, pretože v konečnom dôsledku nám to veľmi ublíži, ak to bude vládu nútiť k tomu, aby imigráciu obmedzovala inými spôsobmi," povedala pre britský Guardian.

Zdá sa, že Starmer v piatkovom prejave v New Yorku zmiernil svoj odpor voči myšlienke programu mobility mladých ľudí, ktorý by umožnil mladým ľuďom do 30 rokov vrátiť sa do EÚ na pracovné prázdniny. Povedal, že "neexistujú žiadne plány na program mobility mladých ľudí", ale stredajšie stretnutie označil za "dôležité".

Spojené kráľovstvo sa pokúsilo vyjednať dohodu o tom, že zostane pridruženým členom programu Erasmus aj po brexite, ale finančná záťaž spočívala neprimerane na Spojenom kráľovstve.
Spojené kráľovstvo sa pokúsilo vyjednať dohodu o tom, že zostane pridruženým členom programu Erasmus aj po brexite, ale finančná záťaž spočívala neprimerane na Spojenom kráľovstve.
Zdroj: Alamy / Mark Waugh

Výmenný študentský program Erasmus umožňoval pred brexitom 15 000 britským študentom ročne stráviť rok štúdiom na univerzite v EÚ. Študenti z EÚ mohli robiť to isté v Británii.

Spojené kráľovstvo sa pokúsilo vyjednať dohodu o zotrvaní v programe Erasmus ako pridružený člen, ale finančné bremeno by neúmerne zaťažilo Spojené kráľovstvo, čo by znamenalo, že univerzity by museli znášať náklady na viac prichádzajúcich študentov.

Z údajov EÚ za rok 2020 vyplýva, že v akademickom roku 2018/2019 prišlo do Spojeného kráľovstva 17 795 študentov, čo je takmer dvojnásobok počtu britských študentov, ktorí odišli do EÚ (9 908). V predchádzajúcom roku prišlo na britské univerzity 18 839 občanov EÚ v porovnaní s 9 540 občanmi, ktorí išli do EÚ.

Sternová však tvrdí, že jednou z možností by bolo prehodnotiť "korekčný mechanizmus", ktorý bol zakomponovaný do ťažko vybojovanej dohody o pridruženom členstve vo vedeckom programe EÚ Horizont.

 

Univerzity "agresívne" prijímajú študentov zo Spojeného kráľovstva

UUK tiež vyzvali, aby sa školné od akademického roka 2025-26 zvyšovalo v súlade s infláciou. Univerzity varovali, že v súčasnosti prichádzajú o tisíce libier za každého zapísaného domáceho študenta, pričom sa očakáva, že viac ako 40 % inštitúcií v Anglicku sa tento rok prepadne do deficitu.

Zatiaľ čo Erasmus umožňuje štúdium v trvaní od dvoch do maximálne 12 mesiacov, program Turing, ktorý by malo tento rok využiť 23 000 študentov, umožňuje štvortýždňové stáže. Spolu s programom Eramus umožňuje aj letnú školu a odborné, a nie akademické skúsenosti, čo by zvýšilo počet študentov zo znevýhodnených komunít.

David Maguire, prorektor University of East Anglia, povedal: "Úprimne povedané, myslím si, že študentov nie je dosť." Maguire uviedol, že prepad v nábore zahraničných študentov podnietil univerzity k "agresívnemu" náboru väčšieho počtu vysokoškolákov zo Spojeného kráľovstva. "Myslím si, že bod zlomu nastane po vyúčtovaní - zvyčajne je to 1. októbra, kým sa usadí prach a ľudia vedia, koľko študentov dostanú," povedal a dodal: "Myslím si, že niektoré [riadiace] rady budú takpovediac vypisovať účty a posudzovať finančnú životaschopnosť svojich organizácií."

Ilustračné foto - študenti relaxujú na tráve pred Balliol College Oxfordskej univerzity, 19. júna 2013.
Ilustračné foto - študenti relaxujú na tráve pred Balliol College Oxfordskej univerzity, 19. júna 2013.
Zdroj: iStockphoto / Getty Images / Arsty


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, The Telegraph, Foto: Times Higher Education (THE)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies