Žilina: Zadržali muža z Martina, ktorý bombovým e-mailom spôsobil evakuáciu strategického podniku

NETKY.SK • 30 September 2024, 14:18 • 2 min
Žilina: Zadržali muža z Martina, ktorý bombovým e-mailom spôsobil evakuáciu strategického podniku

ŽILINA - Polícia zadržala 23-ročného muža z okresu Martin, ktorý rozoslal výhražný e-mail s informáciou o bombe v podniku v Žiline. Evakuácia 1 300 zamestnancov a zastavenie výroby spôsobilo podniku výrazné škody. Sudca nariadil jeho vzatie do väzby, pričom mu za šírenie poplašnej správy hrozí trest odňatia slobody na dva až osem rokov.

slovakia

left justify in out

Policajné zložky v Žiline objasnili prípad bombovej hrozby, ktorú rozšíril mladý muž prostredníctvom e-mailu. Po dôslednej operatívno-pátracej činnosti príslušníkov Okresného riaditeľstva Policajného zboru (PZ) v Žiline a v spolupráci s odborom počítačovej kriminality Prezídia PZ, bol identifikovaný a stotožnený odosielateľ výhražnej správy, ktorý tvrdil, že v strategickom podniku v okrese Žilina je umiestnená bomba.

Podľa vyjadrenia hovorkyne Krajského PZ v Žiline Daniely Kockovej, vyšetrovateľ obvinil 23-ročného muža z okresu Martin zo zločinu šírenia poplašnej správy. Mladý muž dňa 24. septembra 2024 zaslal e-mail, v ktorom informoval o umiestnení výbušniny v areáli podniku.

Po prijatí tohto oznámenia zasiahli policajné zložky a okamžite spustili pyrotechnickú prehliadku celého objektu. Napriek rozsiahlej prehliadke však bomba nebola nájdená, čo viedlo k záveru, že ide o falošné oznámenie.

Výhražný e-mail spôsobil v podniku vážne narušenie prevádzky, keďže z dôvodu vykonania prehliadky muselo byť evakuovaných približne 1 300 osôb. Dočasné prerušenie a následné obnovenie výroby spôsobilo podniku bližšie neurčenú výšku škody, ktorá sa v súčasnosti vyšetruje.

Na základe vyšetrovania a zhromaždených dôkazov bol na obvineného muža spracovaný podnet na väzobné stíhanie. Dňa 29. septembra 2024 sudca Okresného súdu v Žiline rozhodol o jeho vzatí do väzby. Ak sa mu preukáže vina, hrozí mu trest odňatia slobody na dva až osem rokov.

"Na uvedenom prípade naďalej intenzívne pracujeme a poskytneme ďalšie informácie, len čo to procesná situácia dovolí. Pripomíname, že polícia sa zaoberá každým výhražným oznámením s plnou vážnosťou a bezpečnosť občanov zostáva našou prioritou," uviedla hovorkyňa Kocková.

Polícia zároveň zdôraznila, že podobné činy považuje za mimoriadne nebezpečné, pretože nielenže zbytočne ohrozujú bezpečnosť osôb, ale tiež spôsobujú výrazné ekonomické straty a narúšajú verejný poriadok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: KR PZ v Žiline, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies