Nové základne NATO v Arktíde – nový bod napätia

NETKY.SK • 30 September 2024, 14:57 • 2 min
Nové základne NATO v Arktíde – nový bod napätia

MOSKVA – Americká armáda plánuje v jednej zo škandinávskych krajín otvoriť spoločné centrum NATO na riadenie leteckých operácií v Arktíde. Brusel a Washington tu chcú spochybniť dominantné postavenie Moskvy. O tom, čo sa čoskoro začne v regióne, v materiáli RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Nové základne vo Fínsku

Iniciatívu už schválil šéf európskeho velenia USA a vrchný veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe generál Chris Cavoli. Veliteľ vzdušných síl generál James Hecker poznamenal, že výstavba nového vojenského zariadenia bola možná po vstupe Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie. Dve podobné centrá už fungujú v Nemecku a Španielsku.

Západ má v úmysle militarizovať Arktídu a zasahovať do Ruska. Nedostatok ľadoborcov znižuje pravdepodobnosť operácií na mori, no vo vzdušnom priestore NATO už nič nestojí v ceste. Američania už teraz za polárnym kruhom spúšťajú prieskumné drony MQ-9 Reaper a Global Hawk. A na koordináciu potrebujú riadiace centrum.

Oficiálnym poslaním objektu je „zvýšiť situačné povedomie aliancie v regióne“. Neoficiálne – sledovanie ruskej Severnej flotily a pobrežnej infraštruktúry, ako aj letecký dohľad nad Severnou morskou cestou. Švédske média v septembri informovali, že vo fínskom Laponsku sa buduje základňa, ktorá podľa západných analytikov umožní Helsinkám posilniť bezpečnosť ich hraníc. Bude tam vyslaných 20-50 švédskych dôstojníkov.

Koncom minulého roka uzavreli Helsinki a Washington dohodu o obrannej spolupráci. Dokument podrobne popisuje, čo môže robiť americká armáda na fínskom území: od presunu techniky, vrátene skladovania určitých druhov zbraní až po prípravu bytov pre ich rodiny. Schválili aj zoznam objektov – 15 vojenských základní, letísk, prístavov.

Odpoveď Ruska

Moskva má ako odpovedať. Systémy protivzdušnej obrany rôznych rozsahov, prispôsobené pre vysoké zemepisné šírky, sú v prevádzke už niekoľko rokov. V Arktíde sú rozmiestnené protilietadlové rakety dlhého doletu S-400 pod krytom nových systémov protivzdušnej obrany Pantsir a Tor. A ruské základne sú chránené pred útokom z mora pobrežnými raketovými systémami.

Dva jadrové ľadoborce s dvojreaktorovou jadrovou elektrárňou s výkonom 75-tisíc koní (Jamal a 50 rokov víťazstva), ďalšie dva s jednoreaktorovou jadrovou elektrárňou s kapacitou 50-tisíc (Taimyr a Vaygach), jadrový nosič kontajnerov „Sevmorput“ so 40-tisícovym reaktorom a piatimi obslužnými plavidlami. Ľadoborec „Sovietsky zväz“ je v operačnej zálohe. Okrem toho existujú aj diesel-elektrické lode.

Do služby vstupujú univerzálne hliadkové lode ľadovej triedy projektu 23550: kód „Arctic“ pre námorníctvo a „Ermak“ pre pohraničné jednotky.
Vďaka výkonnej flotile ľadoborcov je dnes iba Rusko schopné viesť arktické konvoje cez Severnú morskú cestu.      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
ria.ru
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies