Centrum pre liečbu drogových závislostí Bratislava: 70 PERCENT pacientov dosahuje dlhodobú abstinenciu

NETKY.SK • 30 September 2024, 15:36 • 2 min
Centrum pre liečbu drogových závislostí Bratislava: 70 PERCENT pacientov dosahuje dlhodobú abstinenciu

BRATISLAVA - V Centre pre liečbu drogových závislostí Bratislava sa každoročne lieči približne 2 400 pacientov, pričom najčastejším problémom je závislosť na alkohole, nasleduje kombinácia psychoaktívnych látok a závislosť na pervitíne. Podľa psychológa Borisa Ráša je liečba závislostí zložitý a dlhodobý proces, ktorý si vyžaduje komplexný prístup. Približne 70 percent pacientov však dokáže po liečbe dosiahnuť dlhodobú abstinenciu a výrazne zlepšiť kvalitu svojho života.

slovakia

left justify in out

V Centre pre liečbu drogových závislostí Bratislava (CPLDZ BA) sa každoročne lieči približne 2 400 pacientov, pričom 600 až 700 z nich prichádza do liečby prvýkrát. Podľa informácií psychológa CPLDZ Borisa Ráša sa Slováci najčastejšie liečia zo závislosti na alkohole, ktorý je hlavným dôvodom u 40 percent všetkých pacientov v centre.

Ročne sa eviduje 250 až 300 nových žiadostí o liečbu alkoholizmu. Priemerný vek pacientov pri vstupe do liečby je 42 rokov a prevládajú muži, ktorí tvoria až 70 percent tejto skupiny.

Ďalšou početnou skupinou sú pacienti s problémami spojenými s kombináciou dvoch alebo viacerých psychoaktívnych látok, ako sú pervitín a marihuana, pervitín a heroín alebo alkohol s inými drogami.

Títo pacienti tvoria približne 30 percent všetkých liečených. Ročne sa v centre eviduje 100 až 150 nových žiadostí o liečbu, pričom muži aj tu výrazne prevažujú nad ženami (80 % oproti 20 %). Psychológ ďalej uviedol, že u tejto skupiny pacientov sa častejšie stretávajú s mladšími vekovými kategóriami.

Stimulanciá, konkrétne pervitín, sú problémom ďalšej skupiny pacientov, ktorá predstavuje 5 až 10 percent všetkých liečených. V tomto prípade je priemerný vek vstupu do liečby 35 rokov a opäť sa častejšie stretávajú s mužmi (70 %), ktorí výrazne prevažujú nad ženami (30 %).

Zdroj: CPLDZ BA

Nemalú časť pacientov (8 %) tvoria aj osoby závislé na opiátoch, najmä heroíne. Ročne sa v CPLDZ Bratislava eviduje 20 až 40 nových žiadostí o liečbu tejto závislosti, pričom priemerný vek pacientov pri vstupe do liečby je 40 rokov. Podobne ako v ostatných skupinách aj tu prevládajú muži (70 %) nad ženami (30 %).

Proces vyliečenia závislosti je náročný a závisí od mnohých faktorov, ako sú typ látky, dĺžka závislosti, motivácia pacienta a podpora rodiny.

"Závislosť je chronické ochorenie, čo znamená, že aj po úspešnej liečbe môže dôjsť k recidíve. Napriek tomu liečba môže výrazne zlepšiť kvalitu života a dlhodobá abstinencia je dosiahnuteľná," uviedol psychológ Rášo. Podľa jeho slov sa približne 70 percent pacientov dokáže po absolvovaní liečby dlhodobo udržať bez užívania psychoaktívnych látok.

"Liečba závislostí je dlhodobý proces, ktorý často vyžaduje opakované pokusy, dlhodobé sledovanie pacienta, psychoterapiu, sociálnu podporu a aktívny prístup k zotaveniu a zmene životného štýlu," uzavrel Rášo s tým, že centrum naďalej poskytuje komplexnú pomoc pacientom aj ich rodinám, aby sa dokázali vyrovnať so závislosťou a úspešne zotaviť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: CPLDZ BA, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies