Klimatické zmeny menia mapu: Švajčiarsko a Taliansko prekresľujú hranicu pod Matterhornom kvôli topiacej sa ľadovcovej krajine

NETKY.SK • 30 September 2024, 17:28 • 2 min
Klimatické zmeny menia mapu: Švajčiarsko a Taliansko prekresľujú hranicu pod Matterhornom kvôli topiacej sa ľadovcovej krajine

Švajčiarsko a Taliansko prekreslili hranicu, ktorá prechádza cez alpský vrchol, pretože topiace sa ľadovce posúvajú historicky vymedzenú hranicu.

slovakia

left justify in out

Švajčiarsko a Taliansko prekreslili časť svojej hranice v Alpách kvôli topeniu ľadovcov spôsobenému zmenou klímy. Časť dotknutej oblasti sa nachádza pod Matterhornom, jednou z najvyšších hôr Európy, a v blízkosti viacerých obľúbených lyžiarskych stredísk.

Veľké úseky švajčiarsko-talianskej hranice sú určené hrebeňmi ľadovcov alebo oblasťami s večným snehom, ale topiace sa ľadovce spôsobili posun týchto prirodzených hraníc, čo viedlo obe krajiny k snahe o nápravu hranice.

Ľadovce v Európe, ktorá je najrýchlejšie sa otepľujúcim kontinentom na svete, ustupujú rýchlejším tempom v dôsledku klimatických zmien spôsobených človekom. "Významné úseky hraníc sú vymedzené rozvodiami alebo hrebeňmi ľadovcov, firnu alebo večného snehu," uviedla švajčiarska vláda vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Bloomberg. "Tieto útvary sa menia v dôsledku topenia ľadovcov."

Švajčiarska sieť na monitorovanie ľadovcov (Glamos) každoročne vydáva výročnú správu, v ktorej sa rekordné straty pripisujú po sebe nasledujúcim veľmi teplým letám a veľmi nízkemu množstvu snehu v zime 2022. Výskumníci tvrdia, že ak bude tento vývoj počasia pokračovať, rozmrazovanie sa len urýchli.

časť ľadovca pod Matterhornom
časť ľadovca pod Matterhornom
Zdroj: Getty Images

Švajčiarsko-talianske hranice sa zmenia v oblasti Plateau Rosa, pohoriach Carrel a Gobba di Rollin - všetky sa nachádzajú v blízkosti Matterhornu a obľúbených lyžiarskych stredísk vrátane Zermattu.

Presné zmeny na hraniciach sa vykonajú a dohoda sa zverejní po jej podpísaní oboma krajinami. Švajčiarsko uvádza, že v Taliansku prebieha schvaľovací proces na podpísanie dohody.

Podľa Švajčiarskej akadémie vied švajčiarske ľadovce v roku 2023 stratili 4 % svojho objemu, čo je druhý najväčší ročný pokles v histórii. Najväčší pokles bol 6 % v roku 2022. Odborníci prestali merať ľad na niektorých švajčiarskych ľadovcoch, pretože už žiadny nezostal.

Pozostatky nemeckého horolezca, ktorý pred takmer 40 rokmi zmizol pri prechode cez ľadovec neďaleko Matterhornu, boli objavené v topiacom sa ľade v júli minulého roka.

Odborníci v Taliansku tento mesiac uviedli, že ľadovec Marmolada, ktorý je najväčším a najsymbolickejším ľadovcom Dolomitov, by sa mohol v dôsledku zvyšovania priemerných teplôt do roku 2040 úplne roztopiť.

Na ľadovci sa našla topánka a horolezecké vybavenie nemeckého horolezca, ktorý bol nezvestný od roku 1986.
Na ľadovci sa našla topánka a horolezecké vybavenie nemeckého horolezca, ktorý bol nezvestný od roku 1986.
Zdroj: Švajčiarska polícia / Canton Valais


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBC, The Guardian, Bloomberg, Foto: Getty Images / Ascent / PKS Media Inc
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies