Oktoberfest 2024: Mníchov otvoril 189. ročník s prvým sudom piva a sprísnenými bezpečnostnými opatreniami

NETKY.SK • 30 September 2024, 16:20 • 2 min
Oktoberfest 2024: Mníchov otvoril 189. ročník s prvým sudom piva a sprísnenými bezpečnostnými opatreniami

MNÍCHOV - Starosta Mníchova, Dieter Reiter, symbolicky otvoril 189. ročník tradičného pivného festivalu Oktoberfest, keď v sobotu na poludnie narazil prvý sud s pivom. Tento rok festivalu dominujú sprísnené bezpečnostné opatrenia.

slovakia

left justify in out

Oktoberfest, bavorský pivný festival, je celosvetový fenomén, ktorý sa oslavuje v krajinách po celom svete. Festival piva bude v 18 veľkých stanoch na výstavisku Theresienwiese trvať do 6. októbra. Počas 16 dní očakávajú organizátori približne šesť miliónov návštevníkov – až 600 000 každý deň. Za litrový pohár piva zaplatia od 13,60 do 15,30 eur, pričom tohtoročné ceny sú približne o 3,87 percenta vyššie ako v roku 2023.

Tento ročník sprevádzajú sprísnené bezpečnostné opatrenia. Dôvodom je najmä smrteľný útok nožom v Solingene, meste vzdialenom približne 470 kilometrov severozápadne od Mníchova. Pri násilnostiach z 23. augusta zahynuli traja ľudia a ďalších osem bolo zranených, pričom k zodpovednosti za útok sa prihlásila skupina Islamský štát.

V dôsledku toho organizátori po prvýkrát v histórii Oktoberfestu zaradia pred vstupom aj prehliadky detektormi kovov. Upozorňujú však, že nemajú informácie o žiadnych konkrétnych hrozbách.

Aký je dress-code?

Mnohí sa obliekajú do tradičného bavorského oblečenia - ženy do dirndlu a muži do lederhosen. Na rozdiel od iných častí sveta tu nebudete obvinení z kultúrneho zneužitia - miestni obyvatelia dokonca vyzývajú zahraničných návštevníkov, aby sa obliekli do tradičných krojov.

Outfity sú k dispozícii za akýkoľvek rozpočet, od lacných kostýmov na jedno nosenie až po historické oblečenie a oblečenie na mieru.

Treba mať na pamäti niekoľko vecí: Lederhosen sú v množnom čísle, takže jedny kožené nohavice sú jednoducho lederhose. Ide o oblečenie v bavorskom štýle, nie v nemeckom, ako sa mnohí cestovatelia domnievajú. Cestujte na sever a neuvidíte ich - samozrejme, okrem Oktoberfestu.

Z histórie Oktoberfestu

Počiatky Oktoberfestu sa datujú od 12. októbra 1810, keď si korunný princ Ľudovít, neskorší bavorský kráľ Ľudovít I., zobral za manželku princeznú Teréziu von Sachsen-Hildburghausen. Na počesť svadobného páru usporiadali o päť dní na voľnej ploche nazývanej Theresienwiese na okraji mesta veselosti a dostihy. Keďže sa podujatie vydarilo i zapáčilo, o rok na to sa opakovalo a tak sa zrodila tradícia Oktoberfestu. Predošlý ročník navštívilo festival viac než sedem miliónov ľudí, ktorí vypili približne 7,4 milióna litrov piva.

 

Od objednávky po prepitné

Pivo sa nepodáva v sudoch, ako sa mnohí domnievajú, ale v pohároch nazývaných "mass", čo je jeden liter piva. Obsluhujúci nosia v každej ruke až šesť mas, ktoré vážia približne 12 kilogramov (26 libier). Obsluha dostáva percentuálny plat z podávaného piva a jedla plus prepitné, a preto je dávanie prepitného na Oktorberfeste tak dôležité.

Aby ste si ich všimli, obsluha nosí štipec na bielizeň so svojím menom, ale odpovedá aj na uvoľnené oslovenie "du", čo v nemčine znamená "ty".

Účastníci osláv držia masu za rukoväť, aby mohli ľahko cinknúť pohármi a pripiť si na zdravie. Keď kapela zvolá: "Ein Prosit, ein Prosit der Gemütlichkeit. Oans, zwoa, driel g'suffa!" - čo v preklade znamená "Prípitok, prípitok na zábavu a priateľskosť. Raz, dva, tri, pripite si!" - od veseliacich sa očakáva, že dopijú svoje poháre a znovu si ich objednajú.

 

Čašník prináša pivo na stôl počas Oktoberfestu v Mníchove, Nemecko 22. septembra 2024. Najväčší pivný festival na svete sa končí 6. októbra 2024.
Čašník prináša pivo na stôl počas Oktoberfestu v Mníchove, Nemecko 22. septembra 2024. Najväčší pivný festival na svete sa končí 6. októbra 2024.
Zdroj: AFP / Getty Images / Kirill Kudryavtsev

Viac ako pivo

Oktoberfest je predovšetkým o pive, ktoré sa varí špeciálne pre túto udalosť a je pomerne silné (nad 6 %). V ponuke je však aj víno, Apfelschorle (nápoj zo sýtenej vody a jablkovej šťavy), nealkoholické pivo, nealkoholické nápoje a voda.

Na celej ulici Wiesn nájdete nespočetné množstvo stánkov s jedlom, v ktorých sa podávajú obrovské praclíky nazývané brezen, mäso ako bratwurst, weisswurst a schnitzel, hranolky, karí a mnoho ďalšieho.

Čašníčka nesie podnos s jedlom na začiatku osláv Oktoberfestu v Mníchove.
Čašníčka nesie podnos s jedlom na začiatku osláv Oktoberfestu v Mníchove.
Zdroj: Picture Alliance / Getty Images / Felix Hörhager


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR, CBNC, DW, Foto: Hunter and Bligh
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies