Oslavy 80. výročia Karpatsko-duklianskej operácie: Spomienka na hrdinstvo a odvahu

NETKY.SK • 30 September 2024, 17:53 • 2 min
Oslavy 80. výročia Karpatsko-duklianskej operácie: Spomienka na hrdinstvo a odvahu

SVIDNÍK - V nedeľu 6. októbra 2024 si Ministerstvo obrany SR v spolupráci s verejnosťou a významnými hosťami pripomenie 80. výročie Karpatsko-duklianskej operácie pri Pamätníku československého armádneho zboru na Dukle a vo Svidníku. Oslavy sa začnú pietnym aktom kladenia vencov a pokračovať budú kultúrnym programom, ukážkami ozbrojených síl a vojenskej polície. Zúčastnia sa aj vrcholní predstavitelia štátu, vrátane prezidenta a ministra obrany.

slovakia

left justify in out

V nedeľu 6. októbra 2024 si Ministerstvo obrany Slovenskej republiky spolu s verejnosťou a významnými hosťami pripomenie 80. výročie Karpatsko-duklianskej operácie (KDO) pri Pamätníku československého armádneho zboru na Dukle a v meste Svidník. Oslavy sa budú konať za prítomnosti prezidenta SR Petra Pellegriniho, ministra obrany Roberta Kaliňáka a ďalších vrcholných predstaviteľov štátu.

Podľa ministra Kaliňáka boje v duklianskom priesmyku patrili k najtvrdším horským bitkám počas oslobodzovania Slovenska. "Dukla je miesto piety, úcty a spomienok. Je to miesto návratov na obdobie, kedy sa naši predkovia nebáli postaviť zlu," povedal Kaliňák a poďakoval všetkým zúčastneným, ktorí sa podieľali na organizácii tohto významného podujatia.

Slávnostný program na Dukle začne o 13.00 hod. pietnym aktom kladenia vencov, ktorý bude sprevádzaný preletom leteckej techniky ozbrojených síl. Počas podujatia sú naplánované príhovory hostí a kultúrne vystúpenia, vrátane koncertov Miroslava Dvorského, Lúčnice a Ivany Regešovej. Areál pri pamätníku sa pre verejnosť otvorí už o 11.00 hod.

Oslavy sa budú konať aj vo Svidníku, kde bude areál Vojenského historického múzea otvorený od 10.00 hod. Návštevníci budú mať možnosť sledovať pietny akt a prelet leteckej techniky v priamom prenose na LED obrazovkách v múzeu. Vo Svidníku sú pripravené aj kultúrne vystúpenia miestnych umelcov, ako sú Čarovné ostrohy, Kandráčovci a Folklórny súbor Šarišan.

Okrem kultúrneho programu sa môžu návštevníci tešiť na ukážky boja zblízka, prezentáciu vojenskej kynológie, showprogram Čestnej stráže Ozbrojených síl SR a výstavu vojenskej techniky. Pre najmenších budú pripravené edukačné aktivity.

Ministerstvo obrany zabezpečí kyvadlovú autobusovú dopravu na trase Svidník - Dukla - Svidník, ktorá bude premávať každých 15 minút od 10.00 do 16.00 hod. Organizátori zároveň prosia návštevníkov, aby prišli s dostatočným časovým predstihom, keďže všetci budú musieť prejsť bezpečnostnou kontrolou.

Oslavy 80. výročia Karpatsko-duklianskej operácie tak prinesú nielen spomienku na významné historické udalosti, ale aj bohatý program pre širokú verejnosť, ktorý posilní národnú hrdosť a úctu k pamiatke predkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MV SR, Foto: vhu.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies