Izrael spúšťa pozemnú ofenzívu proti Hizballáhu: Nová fáza konfliktu na juhu Libanonu

NETKY.SK • 1 Október 2024, 08:31 • 2 min
Izrael spúšťa pozemnú ofenzívu proti Hizballáhu: Nová fáza konfliktu na juhu Libanonu

BEJRÚT - Izrael spustil "obmedzené, lokalizované a cielené pozemné útoky" na juhu Libanonu, čo znamená zintenzívnenie jeho prebiehajúcej ofenzívy proti hnutiu Hizballáh.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Izraelská armáda tvrdí, že začala "cielené pozemné nálety" na dediny v južnom Libanone. Podľa vyhlásenia, ktoré armáda zverejnila v utorok v skorých ranných hodinách, sa nálety podporované leteckými útokmi a delostrelectvom začali "pred niekoľkými hodinami" a boli zamerané na Hizballáh "v dedinách v blízkosti hraníc" s Izraelom.

Podľa Izraelských obranných síl (IDF) je operácia zameraná na "infraštruktúru" skupiny podporovanej Iránom, ktorá podľa nej "predstavuje bezprostrednú hrozbu pre izraelské komunity v severnom Izraeli".

Izraelský minister obrany Yoav Gallant predtým naznačil, že armáda je pripravená na pozemnú operáciu, a povedal vojakom v blízkosti libanonských hraníc, že Izrael je pripravený použiť sily "zo vzduchu, mora a pevniny" na zasiahnutie Hizballáhu.

V utorok ráno o 02.00 h miestneho času IDF vo vyhlásení zverejnenom na stránke X potvrdili, že jednotky sa presunuli cez hranicu po tom, ako sa na severe Izraela zhromaždili tanky a ďalšia výzbroj.

Vpád sa uskutočnil krátko po tom, ako ho schválili izraelskí politickí predstavitelia, a znamenal novú etapu vo vojne Izraela proti Hizballáhu, libanonskej ozbrojenej skupine podporovanej Iránom. Hizballáh začal s útokmi nízkej intenzity na izraelské ciele deň po tom, ako Izrael v októbri minulého roka začal vojnu v Gaze po útoku palestínskej skupiny Hamas.

"Skutočne dúfam, že hovoríme o obmedzenej pozemnej operácii," povedal bývalý izraelský minister spravodlivosti Yossi Belin pre server Al Jazeera z Tel Avivu. "Vieme, že je veľmi ťažké kontrolovať to z minulosti, aj keď vláda úprimne túži rýchlo to ukončiť a dosiahnuť hlavný cieľ, ktorým je obmedziť bojovníkov Hizballáhu a umožniť Izraelčanom vrátiť sa do svojich dedín na severe."

Podľa tlačovej agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na libanonský bezpečnostný zdroj, libanonská armáda sťahuje jednotky umiestnené na južnej hranici najmenej 5 km na sever.

Zástupca šéfa Hizballáhu šejk Naim Qassem povedal, že skupina, ktorá má údajne desaťtisíce dobre vycvičených bojovníkov, je pripravená na izraelskú pozemnú ofenzívu. Ich doterajšie útoky na Izrael označil za "minimum" a dodal, že bitka môže byť dlhá.

Hizballáh, ktorý je podporovaný Iránom, zaznamenal masové obete v dôsledku výbuchov pagerov a vysielačiek, vlny atentátov na svojich vojenských veliteľov, ničivých leteckých útokov, pri ktorých zahynuli civilisti, a použitia bunkrových bômb v Bejrúte, ktoré v piatok zabili vodcu skupiny Hasana Nasralláha.

Dym stúpa z miesta izraelského náletu na južné predmestie Bejrútu.
Dym stúpa z miesta izraelského náletu na južné predmestie Bejrútu.
Zdroj: AFP / Fadel Itani


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBC, Al Jazeera, Foto: Sky News
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies