Univerzitná nemocnica v Košiciach spustila očkovanie proti chrípke: Bez objednania a so zvýšenou kapacitou

NETKY.SK • 1 Október 2024, 09:01 • 2 min
Univerzitná nemocnica v Košiciach spustila očkovanie proti chrípke: Bez objednania a so zvýšenou kapacitou

KOŠICE - Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura v Košiciach odštartovala sezónu očkovania proti chrípke. Záujemcovia sa môžu nechať zaočkovať každý utorok, stredu a štvrtok bez potreby objednania. Vakcinačné centrum je pripravené zaočkovať 400 až 500 ľudí týždenne, pričom ponúka aj možnosť súčasného očkovania proti COVID-19.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach odštartovala sezónu očkovania proti chrípke, ktorá trvá každoročne od októbra do mája. Záujemcovia sa môžu nechať zaočkovať v jej Vakcinačnom centre na Rastislavovej ulici každý utorok, stredu a štvrtok od 8.00 do 14.30 h.

Očkovanie je možné aj bez predchádzajúceho objednania, pokiaľ sú záujemcovia bez príznakov respiračného ochorenia. Vakcinačné centrum UNLP je pripravené zaočkovať 400 až 500 ľudí týždenne, pričom v prípade zvýšeného záujmu môžu svoje kapacity ďalej navýšiť.

"Na očkovanie nie je potrebné sa vopred objednať. V prípade pochybností ohľadom zdravotného stavu je v centre k dispozícii lekár, ktorý ho posúdi," uviedol Martin Novotný, zástupca prednostu Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UNLP Košice a Lekárskej fakulty UPJŠ. Záujemcovia majú možnosť nechať sa zaočkovať súčasne aj proti ochoreniu COVID-19.

Podľa vedenia nemocnice je očkovanie najúčinnejšou prevenciou proti chrípke a pomáha znižovať riziko vážnych komplikácií, ktoré často vedú k potrebe užívania antibiotík.

"Samotná chrípka nie je dôvodom na podávanie antibiotík, no bakteriálne komplikácie už áno," pripomenul prednosta kliniky Pavol Jarčuška. Ako dodal, očkovanie môže znížiť riziko takýchto komplikácií, a tým aj potrebu užívania antibiotík, čím sa predchádza zvyšovaniu rezistencie na tieto lieky.

V rámci piatkového očkovacieho dňa mali možnosť dať sa zaočkovať aj zdravotnícki pracovníci UNLP. Riaditeľ nemocnice Ľuboslav Beňa zdôraznil, že očkovanie zdravotníckeho personálu prispieva k zníženiu cirkulácie vírusu chrípky v nemocnici a tým aj riziku prenosu na pacientov.

"Našou prioritou je zabezpečiť plynulý chod nemocnice a minimalizovať nedostatok personálu počas chrípkovej sezóny," doplnil Beňa.

Podľa epidemiológov chrípková sezóna na severnej pologuli začína oficiálne od 40. kalendárneho týždňa a trvá až do začiatku mája. Medzi rizikové skupiny, pre ktoré je očkovanie odporúčané, patria tehotné ženy, osoby nad 59 rokov, deti od šiestich mesiacov do piatich rokov, ľudia s chronickými ochoreniami, zdravotnícki pracovníci a osoby žijúce v kolektívnych zariadeniach.

Vakcinačné centrum UNLP vlani zaočkovalo proti chrípke viac ako 700 ľudí a aj tento rok je pripravené pokračovať v očkovaní nielen proti chrípke, ale aj proti COVID-19 či HPV vírusu. Úsilie UNLP prispieva k celkovému zníženiu šírenia chrípky a ochrane verejného zdravia, najmä v rizikových skupinách obyvateľstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice, Foto: FB/Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies