Slovensko spúšťa očkovanie novou adaptovanou vakcínou proti COVID-19

NETKY.SK • 1 Október 2024, 09:31 • 2 min
Slovensko spúšťa očkovanie novou adaptovanou vakcínou proti COVID-19

BRATISLAVA - Od 1. októbra bude na Slovensku dostupná nová adaptovaná vakcína Comirnaty JN.1, ktorá poskytuje zvýšenú ochranu proti aktuálne najrozšírenejšiemu variantu ochorenia COVID-19. Ministerstvo zdravotníctva zabezpečí jej distribúciu do očkovacích centier, pričom vakcína je určená pre všetky vekové kategórie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Od 1. októbra sa na Slovensku začne očkovanie adaptovanou vakcínou Comirnaty JN.1, ktorá bola vyvinutá na poskytovanie zvýšenej ochrany proti aktuálne najrozšírenejšiemu variantu ochorenia COVID-19.

Ministerstvo zdravotníctva SR (MZ SR) informovalo, že vakcína bude k dispozícii vo všetkých očkovacích centrách v krajine a je určená pre všetky vekové kategórie. Distribúciu vakcíny zabezpečí ministerstvo prostredníctvom partnerskej distribučnej spoločnosti.

Vakcína Comirnaty JN.1 od spoločnosti Pfizer/BioNTech sa môže podať ako prvá dávka alebo ako posilňujúca dávka najmenej tri mesiace po podaní poslednej dávky proti COVID-19. Na očkovanie je možné sa prihlásiť prostredníctvom webovej stránky npz.sk.

Záujemcovia sa však môžu dať zaočkovať aj bez registrácie v ktorejkoľvek z určených očkovacích lokalít. Zoznam miest, kde bude vakcína dostupná, bude pravidelne aktualizovaný na stránkach Ministerstva zdravotníctva SR.

Rezort zdravotníctva zdôrazňuje, že očkovanie zostáva najúčinnejšou formou ochrany pred ťažkým priebehom ochorenia COVID-19 a pred jeho možnými dlhodobými následkami.

"Najlepším spôsobom prevencie pred týmto rizikom je očkovanie. Štát zabezpečil bezplatné očkovanie pre všetkých občanov na území SR. Je už len na zodpovednosti každého občana chrániť svoje vlastné zdravie," uviedlo ministerstvo v tlačovej správe.

Odborníci súčasne apelujú na dodržiavanie základných hygienických opatrení, ako sú dôkladné umývanie rúk, pravidelné a intenzívne vetranie priestorov, používanie respirátorov pri cestovaní verejnou dopravou alebo na hromadných podujatiach.

Odporúčané je tiež domáce testovanie pri príznakoch ochorenia alebo po návšteve podujatí s veľkým počtom ľudí.

Nová vakcína Comirnaty JN.1 bola prispôsobená tak, aby zabezpečovala účinnú ochranu pred aktuálnymi variantmi vírusu, čím poskytuje lepšiu imunitnú odpoveď.

Ministerstvo zdravotníctva verí, že dostupnosť tejto adaptovanej vakcíny prispeje k vyššej zaočkovanosti obyvateľstva a pomôže zmierniť vplyv pandémie na verejné zdravie a zdravotný systém.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZ SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies