Posilnenie imunitného systému: Kľúč k zdraviu a pohode

NETKY.SK • 1 Október 2024, 10:49 • 2 min
Posilnenie imunitného systému: Kľúč k zdraviu a pohode

BRATISLAVA - Imunitný systém je nevyhnutnou súčasťou našej obranyschopnosti, ktorá chráni organizmus pred vonkajšími a vnútornými hrozbami. Jeho správne fungovanie závisí od mnohých faktorov, vrátane výživy. Tento článok sa zaoberá tým, ako môžeme podporiť imunitný systém prostredníctvom stravy a aké potraviny sú najúčinnejšie pre udržanie zdravej obranyschopnosti.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Imunitný systém je komplexná orgánová sústava, ktorá hrá kľúčovú úlohu v udržiavaní homeostázy a integrity organizmu.

Jeho základnou funkciou je ochrana pred vonkajšími škodcami, ako sú mikroorganizmy (baktérie, vírusy a kvasinky), ako aj pred vnútornými faktormi, ktoré môžu mať negatívny vplyv na zdravie, vrátane zmutovaných buniek a stresu. Silný imunitný systém je nevyhnutný pre obranyschopnosť organizmu voči rôznym hrozbám.

Osoby so oslabeným imunitným systémom sa často stretávajú s opakovanými zápalmi a infekciami, ktoré sú ťažko liečiteľné. Môžu pociťovať zvýšenú únavu, zníženú celkovú výkonnosť a majú sklony k respiračným problémom, zápalom očí, zhoršeniu trávenia a zníženej odolnosti voči stresu.

Tieto symptómy môžu byť sprevádzané aj vonkajšími prejavmi, ako je vypadávanie vlasov, častejší výskyt herpesov či afty.

Aby sme podporili náš imunitný systém, môžeme sa zamerať na správnu výživu. Existuje mnoho potravín a nápojov, ktoré majú priaznivý vplyv na imunitu, a ich pravidelná konzumácia môže pomôcť zlepšiť celkový stav organizmu.

Zdroj: freepik.com

Potraviny na podporu imunity

Citrusové plody: Ovocie ako citróny, pomaranče, mandarínky a grepy sú známe vysokým obsahom vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém a má protizápalové účinky.

Iné druhy ovocia: Kiwi, melóny, čučoriedky, maliny a jahody sú tiež bohaté na vitamíny a antioxidanty, ktoré podporujú imunitu.

Cesnak a cibuľa: Tieto zeleniny obsahujú látky, ako je alicín, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred infekciami a zápalmi, a sú často využívané pri chrípke a nachladnutí.

Rôzne druhy zeleniny: Paradajky, brokolica, petržlen, špargľa a pórok obsahujú množstvo vitamínov a prebiotík, ktoré podporujú imunitný systém.

Med: Je známy svojimi antibakteriálnymi a antimikrobiálnymi vlastnosťami. Obsahuje vitamín C a je účinný pri prechladnutí a kašli.

Semená: Dyňové, ľanové a chia semienka sú vynikajúcim zdrojom prebiotík, vitamínu E, medi, zinku a antioxidantov, ktoré sú dôležité pre zdravú imunitu.

Orechy: Kešu orechy, mandle, pistácie a vlašské orechy poskytujú zdravé omega mastné kyseliny a minerály, ktoré posilňujú obranyschopnosť organizmu.

Koreniny: Ženšen, zázvor a škorica majú pozitívny vplyv na imunitu a často sa používajú pri liečbe prechladnutia a iných infekcií.

Sója: Produkty so sójou, ako sú sójové omáčky, miso a tempeh, môžu podporiť imunitu a zdravie črevnej mikroflóry.

Mliečne výrobky: Probiótické potraviny, ako kefír a biele jogurty, pomáhajú udržiavať zdravú črevnú mikroflóru a podporujú imunitný systém.

Kyslá kapusta a jej šťava: Táto zelenina je bohatá na vitamín C a môže byť konzumovaná ako jedlo alebo nápoj.

Zelený čaj: Obsahuje antioxidanty, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom a voľnými radikálmi.

Šípky a šípkový čaj: Tieto plody sú známe vysokým obsahom vitamínu C a prispievajú k posilneniu imunitného systému a celkovej vitalite.

Zdroj: freepik.com

Podpora imunitného systému je dôležitá pre zachovanie zdravia a prevenciu ochorení. Udržiavaním zdravej stravy bohaté na vyššie uvedené potraviny môžeme zlepšiť svoju obranyschopnosť a celkovú pohodu.

Nezabúdajme, že zdravý životný štýl, ktorý zahŕňa pravidelný pohyb a dostatočný spánok, je tiež kľúčový pre silný imunitný systém.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: zivotosprava.sk, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies