Jesenná celoplošná deratizácia v Košiciach: Dôležitý krok k ochrane verejného zdravia

NETKY.SK • 1 Október 2024, 11:19 • 2 min
Jesenná celoplošná deratizácia v Košiciach: Dôležitý krok k ochrane verejného zdravia

KOŠICE - Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Košiciach vyhlásil jesennú celoplošnú deratizáciu, ktorá potrvá od 1. do 31. októbra. Cieľom tejto akcie je regulácia živočíšnych škodcov, najmä hlodavcov, v mestských priestoroch a objektoch.

slovakia

left justify in out

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Košiciach vyzýva obyvateľov a podnikateľské subjekty v meste na vykonanie jesennej celoplošnej deratizácie, ktorá potrvá od 1. októbra do 31. októbra. Hlavným cieľom tejto akcie je regulácia živočíšnych škodcov, najmä hlodavcov, ktorí môžu ohrozovať verejné zdravie a bezpečnosť.

Mesto Košice a jeho mestské časti sú zodpovedné za vykonanie deratizácie na verejných priestranstvách, pri kontajneroviskách a v objektoch, ktoré sú v správe alebo majetku mesta. Týmto spôsobom sa zabezpečí, že verejné priestory budú chránené pred škodlivými živočíchmi.

Výzva RÚVZ sa týka aj fyzických a právnických osôb. Podnikatelia a organizácie sú povinné vykonávať deratizáciu v objektoch určených na podnikanie, ako aj v školských, zdravotníckych a sociálnych zariadeniach.

Okrem toho sa deratizácia týka aj bytových a polyfunkčných domov, suterénnych a pivničných priestorov, areálov živočíšnej a potravinárskej výroby, reštauračných zariadení, skladov potravín a ďalších komodít, ako aj skládok komunálneho odpadu.

Pre občanov sa odporúča zamerať na deratizáciu v pivničných priestoroch, najmä ak sa v blízkosti nachádzajú objekty so chovom hospodárskych zvierat, alebo ak došlo k zaznamenaniu výskytu hlodavcov.

Fyzické osoby môžu vykonať deratizáciu svojpomocne, avšak je dôležité používať biocídne prípravky, ktoré sú registrované v Centre pre chemické látky a prípravky a sú určené na tento účel.

Po vykonaní deratizácie sa odporúča uchovávať potvrdenia o jej vykonaní po dobu troch mesiacov. Týmto spôsobom sa zabezpečí, že všetky potrebné úkony boli dodržané a vykonané v súlade s predpismi.

Tento krok je dôležitým opatrením na ochranu verejného zdravia a pohody občanov, a preto je potrebné, aby sa na ňom podieľali všetky relevantné subjekty. Jesenná deratizácia prispieva k bezpečnejšiemu a zdravšiemu prostrediu pre všetkých obyvateľov mesta Košice.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: RÚVZ so sídlom v Košiciach, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies