Marek Eštok: Štát je pripravený evakuovať Slovákov z Libanonu

NETKY.SK • 1 Október 2024, 11:49 • 2 min
Marek Eštok: Štát je pripravený evakuovať Slovákov z Libanonu

BRATISLAVA - V súvislosti s eskaláciou napätia na Blízkom východe dnes vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell inicioval neformálnu videokonferenciu predstaviteľov diplomacií členských štátov Únie.

slovakia

left justify in out

Online rokovania sa zúčastnil štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok, ktorý informoval o pripravenosti na evakuáciu občanov SR z Libanonu a zároveň o ďalšej humanitárnej pomoci Slovenska pre obyvateľov Libanonu na zmiernenie dôsledkov prebiehajúcej eskalácie.

"Situácia na Blízkom východe je veľmi vážna. Je potrebné zintenzívniť tlak na okamžité dosiahnutie prímeria medzi Izraelom a Hizballáhom a pracovať na deeskalácii napätia v regióne," uviedol štátny tajomník Eštok. 

Predstavitelia rezortov diplomacií na mimoriadnom zasadnutí opätovne vyzvali na okamžité prímerie medzi Izraelom a Hizballáhom a vyjadrili znepokojenie nad rastúcim počtom civilných obetí. Nabádali na zvýšenie humanitárnej pomoci obyvateľom Libanonu.

Zástupcovia ministerstiev zahraničných vecí súčasne podporili úlohu mierovej misie Organizácie Spojených národov v Libanone (UNIFIL).

Vyjadrili pripravenosť ďalej podporovať Libanon pri konsolidácii jeho štátnych inštitúcií a obnove krajiny, ako aj pri posilnení libanonskej armády, ktorá je kľúčovým prvkom pri udržaní dlhodobej stability v regióne. Diskusia sa zamerala tiež na koordináciu členských štátov EÚ pri prípadnej evakuácii občanov z Libanonu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZV SR, Foto: FB/Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies