Papagáje spôsobujú chaos v argentínskom meste: Obyvatelia bojujú s výpadkami elektriny a neporiadkom

NETKY.SK • 1 Október 2024, 11:26 • 2 min
Papagáje spôsobujú chaos v argentínskom meste: Obyvatelia bojujú s výpadkami elektriny a neporiadkom

HILARIO ASCASUBI - Mesto Hilario Ascasubi v Argentíne čelí problémom s tisíckami papagájov, ktoré sa sem sťahujú kvôli odlesňovaniu okolitých kopcov. Tieto vtáky poškodzujú elektrické káble, čo vedie k výpadkom prúdu, a ich neustály hluk a výkaly spôsobujú obyvateľom zúfalstvo. Biológovia varujú, že kvôli miznúcemu prírodnému prostrediu musia vtáky hľadať potravu a úkryt v mestách.

slovakia

left justify in out

Mesto Hilario Ascasubi pri východnom pobreží Atlantického oceánu v Argentíne má problém s papagájmi. 

Podľa biológov sa sem dostali tisíce zeleno-žlto-červených vtákov, ktoré poháňa odlesňovanie okolitých kopcov. Hryzú do elektrických káblov v meste, čím spôsobujú výpadky, a svojím neustálym piskotom a všade prítomnými papagájovými výkalmi privádzajú obyvateľov do zúfalstva.

"Úbočia kopcov miznú, a to ich núti priblížiť sa k mestám, aby našli potravu, úkryt a vodu," povedala biologička Daiana Lera a vysvetlila, že veľká časť argentínskych lesov sa v priebehu rokov postupne stratila.

V posledných rokoch sem začali prilietať papagáje, ktoré v meste hľadajú útočisko počas jesene a zimy. Podľa miestnych obyvateľov pripadá niekedy až 10 papagájov na každých 5 000 obyvateľov mesta. V lete sa vtáky sťahujú na juh do útesov Patagónie na obdobie hniezdenia.

Papagáje stoja na elektrickom vedení v meste Hilario Ascasubi, ktoré podľa biológov napadli v dôsledku odlesňovania okolitých kopcov, 24. septembra 2024 v Argentíne.
Papagáje stoja na elektrickom vedení v meste Hilario Ascasubi, ktoré podľa biológov napadli v dôsledku odlesňovania okolitých kopcov, 24. septembra 2024 v Argentíne.
Zdroj: Reuters / Agustín Marcarian

"Zahryznú sa a poškodia káble. Pri daždi sa potom do káblov môže dostať voda a prenos sa preruší. Tieto papagáje nám spôsobujú každodenné náklady a problémy," povedal Ramón Alvarez, miestny novinár pre rádio Taxi Fm. "Je samozrejmé, že keď vypadne elektrina, nie je k dispozícii žiadne rádio."

Obyvatelia skúšali rôzne metódy na ich odplašenie, napríklad hluk a laserové svetlá, ale nič nezabralo. "Musíme začať obnovovať naše prírodné prostredie," povedal Lera. "Ale kým sa tak stane, musíme premýšľať o stratégiách, ktoré nám umožnia žiť v našich mestách čo najharmonickejšie."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Reuters, AsiaOne, Foto: Reuters
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies