Šimkovičová v USA: Národnému českému a slovenskému múzeu a knižnici venovala za rezort kultúry 10-tisíc eur a knižný dar

NETKY.SK • 1 Október 2024, 13:11 • 3 min
Šimkovičová v USA: Národnému českému a slovenskému múzeu a knižnici venovala za rezort kultúry 10-tisíc eur a knižný dar

NEW YORK - Pracovný program ministerky v štáte Iowa pokračoval nasledujúci deň, 27. septembra návštevou Prezidentskej knižnice a múzea Herberta Hoovera v meste West Branch ako jedného zo vzorov starostlivosti o národné kultúrne pamiatky.

slovakia

left justify in out

Ministerka kultúry Slovenskej republiky začala pracovnú cestu v USA v New Yorku 22. septembra, kde sa v slovenskom kostole na Manhattane zúčastnila krajanskej omše. Po nej sa stretla s miestnou slovenskou krajanskou komunitou.

"Veľmi oceňujem mimoriadne vrúcne prijatie, ktorého sa mi dostalo od amerických Slovákov v New Yorku. Absolvovala som na tomto stretnutí rozhovory s mnohými z nich a je zrejmé, že lásku ku Slovensku majú silno zakorenenú v srdciach aj napriek vzdialenosti od svojej domoviny," skonštatovala po stretnutí Martina Šimkovičová.

Vo večerných hodinách 22. septembra ministerka kultúry svojou prítomnosťou podporila významnú kultúrnu udalosť, na ktorej sa prezentovali aj slovenskí umelci. Na základe osobného pozvania Martina Valihoru sa zúčastnila na večernom jazzovom koncerte v rámci Oneness Festivalu, ktorý zorganizoval Martin Valihora v spolupráci s Generálnym konzulátom SR v New Yorku.

Vychádzajúc z augustového prijatia honorárnej konzulky s pôsobnosťou pre konzulárny obvod Florida a zároveň prezidentky Národného českého a slovenského múzea a knižnice v Cedar Rapids Cecílie F. Rokusek na rezorte kultúry, pracovná cesta ministerky kultúry pokračovala v Orlande stretnutím s ďalšou krajanskou komunitou Slovákov.

"Dojalo ma s akým vrelým prijatím od Slovákov, ktorí opustili našu domovinu postupne od 70. rokov, som sa stretla v Orlande. Okrem toho, že sme sa porozprávali o politickej situácii na Slovensku aj v USA, sme samozrejme hovorili o kultúre a kultúrnych témach. Rovnako ako všade inde, kde som so Slovákmi v USA hovorila, aj títo vnímajú ako nedostatok to, že Slovensko v USA nemá Slovenský inštitút," povedala po stretnutí Martina Šimkovičová.

Pracovné aktivity ministerky kultúry pokračovali v štáte Iowa, kde žije ďalšia významná komunita Slovákov. V meste Cedar Rapids žije mnoho potomkov Slovákov aj Čechov, ktorí sem prišli za prácou na začiatku minulého storočia.

Národnému českému a slovenskému múzeu a knižnici v Cedar Rapids venovala ministerka kultúry 10 000 EUR na akvizíciu zbierky kníh reverenda Matúša Jankolu do zbierkového fondu knižnice a knižný dar v podobne súčasnej slovenskej literatúry. 

"Je pre mňa veľká česť odovzdať tento dar," povedala ministerka Šimkovičová a dodala, že má veľkú radosť z toho, ako si Slováci, ale i Česi žijúci v zahraničí vážia svoje korene a pestujú slovenskú kultúru. "Týka sa to tých, ktorí sa už narodili v USA, ale aj takých, ktorí sem prišli len pred niekoľkými rokmi," skonštatovala.

     

V meste Cedar Rapids sa ministerka kultúry pripojila k pracovnému programu prezidenta SR Petra Pellegriniho. Zúčastnila sa na otvorení putovnej výstavy fotografií Slovenská epopeja Martina Machaja, ktorú priamo na mieste slávnostne otvoril prezident SR. Nasledovala inaugurácia Jankolovej zbierky v rámci Knižnice Štefana Furdeka.
 
Delegácia rezortu kultúry absolvovala aj bilaterálne rokovanie s predstaviteľmi Národného českého a slovenského múzea a knižnice v Cedar Rapids, predmetom ktorého bolo prehĺbenie spolupráce medzi múzeom a knižnicou a Ministerstvom kultúry SR. 

Následne sa Martina Šimkovičová zúčastnila na neformálnej večeri pre prezidenta SR Petra Pellegriniho, na ktorej boli prítomní členovia vedenia Národného českého a slovenského múzea a knižnice v Cedar Rapids a honorárni konzuli SR v USA.

"Príležitosť hovoriť s honorárnymi konzulmi v USA zastupujúcimi Slovensko o možnostiach propagácie slovenskej kultúry v USA považujem za mimoriadne dôležitú," povedala ministerka a dodala, že po svojom návrate z pracovnej cesty po Spojených štátoch amerických otvorí diskusiu o potrebe a možnostiach posilnenia trvalej prezentácie slovenskej kultúry a umenia v podobe Slovenského kultúrneho inštitútu.

Pracovný program ministerky v štáte Iowa pokračoval nasledujúci deň, 27. septembra návštevou Prezidentskej knižnice a múzea Herberta Hoovera v meste West Branch ako jedného zo vzorov starostlivosti o národné kultúrne pamiatky. 

V posledný deň svojej pracovnej cesty Martina Šimkovičová navštívila najvýznamnejší festival slovenskej kultúry v USA - Festival slovenského dedičstva v New Jersey. Na 46. ročníku festivalu sa predviedli detské súbory zo slovenských škôl v New Yorku a New Jersey, umelecké súbory a hudobné skupiny z iných štátov USA so slovenskými komunitami a aj umelecké telesá zo Slovenska.

Ministerka kultúry vo svojom príhovore prítomným vyjadrila uznanie toho, s akou snahou a vytrvalosťou si pestujú a udržiavajú v rodinách aj v celej komunite slovenské tradície.

     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MK SR, Foto: MK SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies