Tragédia v Thajsku: Požiar školského autobusu na predmestí Bangkoku si pravdepodobne vyžiadal 25 životov

NETKY.SK • 1 Október 2024, 14:09 • 2 min
Tragédia v Thajsku: Požiar školského autobusu na predmestí Bangkoku si pravdepodobne vyžiadal 25 životov

BANGKOK - V utorok v Thajsku padla obava, že pri požiari školského autobusu na predmestí Bangkoku, ktorý prevážal študentov a učiteľov na výlet, mohlo zahynúť približne 25 ľudí. Vláda zároveň oznámila, že 16 cestujúcich bolo hospitalizovaných.

slovakia

left justify in out

Polícia nemohla bezprostredne potvrdiť počet zranených alebo mŕtvych, ale minister vnútra Anutin Charnvirakul novinárom povedal, že pravdepodobne zahynulo približne 25 ľudí, pričom bližšie údaje neuviedol. Šestnásť detí a traja učitelia údajne utiekli, ale podľa ministra dopravy krajiny je 22 žiakov a traja učitelia stále nezvestní.

Thajská premiérka uviedla, že nehoda si vyžiadala "mŕtvych a zranených", ale presný počet obetí zatiaľ nebol potvrdený. Premiérka Paetongtarn Šinawatra uviedla, že študenti boli na exkurzii v provincii Uthai Thani, približne 250 km severne od hlavného mesta. "Ako matka by som chcela vyjadriť hlbokú sústrasť rodinám," uviedla v príspevku na sociálnej sieti X. "Vláda bude zodpovedná za všetky náklady na liečbu a odškodnenie za usmrtené osoby," dodala.

Na fotografiách je autobus úplne zničený požiarom. Podľa miestnych médií vyšetrovatelia údajne nemohli vstúpiť do vozidla kvôli horúčave. Osem z 19 ľudí, ktorým sa podarilo utiecť, poslali na ošetrenie do nemocnice, uviedol predstaviteľ ministerstva zdravotníctva.

Záchranári sa zhromaždili okolo autobusu, ktorý pravdepodobne prevážal študentov a učiteľov na exkurziu pred tým, ako začal horieť.
Záchranári sa zhromaždili okolo autobusu, ktorý pravdepodobne prevážal študentov a učiteľov na exkurziu pred tým, ako začal horieť.
Zdroj: NBC News / AFP / Getty Images / Manan Vatsyayana

Išlo o jeden z troch autobusov, v ktorých sa deti a učitelia vracali zo školského výletu v severnej provincii Uthai Thani. Minister dopravy Suriyahe Juangroongruangkit uviedol, že autobus bol poháňaný "mimoriadne rizikovým" stlačeným zemným plynom. "Je to veľmi tragická udalosť," povedal pán Suriyahe novinárom na mieste nehody. "Ministerstvo musí nájsť opatrenie... ak je to možné, aby osobné vozidlá, ako je tento, nemohli používať tento typ paliva, pretože je to mimoriadne riskantné," dodal.

Piyalak Thinkaew, ktorý vedie pátranie, uviedol, že telá zabitých boli tak silne spálené, že ich bolo ťažké identifikovať. "Niektoré z tiel, ktoré sme našli, boli veľmi, veľmi malé," povedal novinárom na mieste nehody a dodal, že požiar vznikol v prednej časti autobusu. "Inštinkt detí bol utiecť dozadu, takže telá boli tam," povedal.

Autobus išiel po diaľnici do Bangkoku, keď mu praskla pneumatika a narazil do bariéry, uviedol záchranár na záberoch odvysielaných miestnou televíziou.

Podľa thajského ministra vnútra Anutina Charnvirakula, ktorý sa na mieste nehody prihovoril novinárom, vodič z miesta nehody ušiel, ale úrady sú presvedčené, že sa ho podarí vypátrať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, BBC, Foto: Sky News / Reuters / Chalinee Thirasupa
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies