Čo sa môžeme naučiť od Ježiša o hneve

NETKY.SK • 2 Október 2024, 12:59 • 2 min
Čo sa môžeme naučiť od Ježiša o hneve

Šesť efektívnych spôsobov, ako aj v hneve nájsť východisko

slovakia

left justify in out

Hnev je emócia, s ktorou sa všetci stretávame v osobnom, pracovnom aj romantickom živote, a nie vždy je ľahké nájsť najlepší spôsob, ako sa s ním vyrovnať. V situáciách, keď čelíme týmto ťažkým výzvam, môžeme nasledovať príklad toho najpovolanejšieho – Ježiša Krista.

Ježiš nám je vzorom v mnohých veciach – v odpúšťaní, láske, obetovaní sa, súcite, morálke spravodlivosti... Takisto rozumie aj hnevu a vie, ako sa vyrovnať s kritikou alebo zlým zaobchádzaním.

Ježišov spôsob riešenia hnevu je často úplne iný, ako si myslíme a vysvetľujeme si to dnes. Ak začneme s hnevom zaobchádzať tak, ako to učil on, môžeme aj v situáciách, do ktorých vstúpil hnev, postupne nachádzať čoraz viac pokoja, chladnej hlavy a efektívnych riešení.

Dnešný svet si často nesprávne a skreslene vykladá prístup Ježiša k hnevu, alebo si myslíme, že sa takým situáciám úplne vyhýbal. Tu je šesť spôsobov, ako pristupoval k hnevu Ježiš podľa Božieho slova.

Rýchlo a rozhodne konal

„Tým, čo kupovali v chráme, prevrátil stoly peňazomencov a stolice tých, čo predávali holuby“ (Mk 11, 15 - 18). Táto situácia opisuje, že Ježiš sa tiež vedel nahnevať, keď bojoval za správnu Božiu vec, proti zlu a nespravodlivosti. Ježiš vedel zahorieť za spravodlivé a v takej situácii konal rýchlo a rozhodne. Byť dobrý, morálny a láskavý neznamená zatvárať si oči pred neprávosťami. Voči zlu sa treba vedieť postaviť niekedy nahlas a horlivo, s jasným a neodkladným postojom ako mal Ježiš.

 

Obrazok
Zdroj: bibleteachingnotes.blog

Hneval ho hriech, nie hriešnik

Všetky prípady, kde nájdeme Ježiša hnevať sa boli spojené so situáciami, keď obhajoval a postavil sa za Božiu vec. Bolo mu jedno, kto pred ním stojí, ak videl pokrytectvo, zlo, podvody, reagoval podľa božích zásad a morálky. Na viacerých miestach Božieho slova je zdôraznené, že Ježiš pociťoval odpor voči hriechu, no ľuďom vedel odpúšťať. Súčasťou jeho lásky k ľuďom bolo aj to, že im otváral oči, keď zotrvávali v nesprávnej situácii. Niekedy aj príkrejším slovom, no vždy s túžbou konať podľa Božej vôle.

Do každej situácie s hnevom vniesol ponaučenie

Ak sa držíme rady, že naše emócie sú našimi učiteľmi a niekam nás chcú viesť, neobjavujeme tým nič nové pod slnkom. Presne toho istého sa držal aj Ježiš. V každej emočne napätej situácii dokázal ľuďom priniesť ponaučenie, ktoré z nej plynulo. Keď povedal, aby sme nesúdili a neobviňovali zo smietky v oku suseda, ale vytiahli si radšej vlastné brvno, hovoril tým inými slovami: Ak sa často hneváš na druhých, obviňuješ ich a kritizuješ, znamená to, že ty máš v živote nejaké brvno, s ktorým sa nevieš vysporiadať. Zaoberaj sa najprv ním a potom budeš môcť byť nápomocný aj pre druhých.

Hnev často vyrastá z neodpustenia a horkosti v našom srdci, s ktorou sme sa nedokázali vyrovnať. Ak máte hnevlivý postoj k ľuďom a životu, či ste príliš konfliktný, Ježiš vám dáva ponaučenie, že je treba uzdraviť niečo z vlastnej minulosti.

V každej situácii bol premýšľavý, múdry a spravodlivý

Farizeji sa pokúsili Ježiša chytiť do pasce, aby sa dostal do rozporu so zákonom alebo s jeho posolstvom lásky, keď mu priviedli ženu pristihnutú pri cudzoložstve a žiadali povolenie ukameňovať ju podľa Mojžišovho zákona. V tejto situácii zareagoval Ježiš neuveriteľne. Zastavil sa, nastalo dlhé ticho a potom s veľkou múdrosťou potvrdil zákon a milosť tým, že vyzval toho, kto je bez hriechu, aby hodil prvý kameň. Všetci odišli, konfrontovaní so svojimi vlastnými hriechmi, a Ježiš ženu prepustil (Jn 8, 1 - 11). Emočné vypätie často prináša zbrklosť, naučte sa v takých chvíľach zastaviť, aby ste neľutovali slovo, čin, odsúdenie, úder, ktorý sa už nebude dať odčiniť.

Obrazok
Zdroj: unashamedofjesus.org

V hneve nehľadal pomstu

Ježiš povedal: „Milujte svojich nepriateľov, žehnajte tým, čo vás preklínajú, robte dobre tým, čo vás nenávidia, a modlite sa za tých, čo vás prenasledujú,“ (Mt 5, 44 - 45). Ježiš nás tým vyzýva k niečomu naozaj veľkému - aby sme nehľadali pomstu, ani keď sa s nami zle zaobchádza. Boh je k nám milosrdný, preto by sme mali byť milosrdní aj my k druhým.

Máme možnosť zobrať konflikty a nespravodlivosť ako príležitosť pre Boha, aby z nás vytiahol to najlepšie. Skutočne silní ľudia sú tí, ktorí napriek mnohým neprávostiam, zradám a sklamaniam naďalej milujú život, ľudí, nemyslia na odplatu a osud toho, kto im ublížil ponechali v Božích rukách.

Hnev riešil v láske

Aj takú búrlivú a horkú emóciu ako hnev dokázal Ježiš vždy spojiť s láskou. Jeho odkaz neustále zdôrazňuje, že je dôležité, aby nás hnev neovládal. „Hovorím vám, že každý, kto sa hnevá na svojho brata, bude podrobený súdu... Choď a zmier sa so svojím bratom; rýchlo sa vyrovnaj so svojím protivníkom“ (Mt 5, 22 - 2).

Božie slovo nám takisto pripomína, že skôr, než si ľahneme do postele, mali by sme zo seba sňať a pustiť každý hnev a svár, ktorý nás počas dňa postretol. Odpustenie je základná vlastnosť Boha, odpusteniu chce naučiť aj nás. Aby sme tak prepustili životy svoje aj tých, ktorí možno voči nám konali nespravodlivo. Bez odpustenia sa v živote nedá pohnúť dopredu. Ježiš to vedel, nikdy nežil v minulosti, ale kráčal ďalej, krok za krokom podľa cesty, ktorú mu Boh vytýčil.

 

Obrazok
Zdroj: theguesthouseocala.com


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Zdroj: beliefnet.com, Foto: stockcake.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies