Viete o tom, že sa dá zmanipulovať manipulátora? Takto sa ubránite pred ich taktikami

NETKY.SK • 3 Október 2024, 17:21 • 2 min
Viete o tom, že sa dá zmanipulovať manipulátora? Takto sa ubránite pred ich taktikami

Poznáte ich vzorce správania. Poznáte ich motívy. Skvelé! Máte všetko, čo potrebujete, aby ste im dali ten najvyšší úder. Najprv ich necháte, aby si mysleli, že im prejde manipulácia tým, že urobíte presne to, čo od vás očakávajú. Vycúvate tesne predtým, ako na konci získajú to veľké víťazstvo. Nerobíte to, čo od vás očakávali. Alebo robíte presný opak.

slovakia

left justify in out

Manipulácia je fenomén, ktorý sa vyskytuje v rôznych oblastiach života, od osobných vzťahov až po pracovné prostredie. Ale čo sa stane, keď sa obeť manipulácie rozhodne vziať veci do vlastných rúk a pokúsi sa zmanipulovať manipulátora? Je to vôbec možné? A ak áno, aké sú dôsledky?

Je to forma psychologického ovládania, pri ktorej jedna osoba využíva rôzne techniky na to, aby ovplyvnila správanie alebo myslenie inej osoby. Manipulátori často využívajú lži, prekrúcanie faktov, emocionálne vydieranie a iné taktiky, aby dosiahli svoje ciele.

Typy manipulátorov a taktiky:

Existuje niekoľko typov manipulátorov, od tých, ktorí manipulujú nevedome, až po tých, ktorí sú v tom veľmi zruční a robia to zámerne.

Medzi najčastejšie typy patria:

Pasívno-agresívni manipulátori: Títo ľudia často používajú pasívne agresívne správanie, aby dosiahli svoje ciele.

Narcistickí manipulátori: Narcisti často manipulujú ostatných, aby si udržali pocit vlastnej dôležitosti.

Psychopati: Títo jedinci sú často veľmi zruční v manipulácii a nemajú žiadne výčitky svedomia.

 

Techniky manipulácie

Manipulátori používajú rôzne techniky, aby dosiahli svoje ciele. Medzi najčastejšie patrí:

Gaslighting: Technika, pri ktorej manipulátor spochybňuje realitu obete, aby ju zmiatol a oslabil jej sebavedomie.

Emocionálne vydieranie: Manipulátor využíva strach, vinu alebo hanbu, aby donútil obeť konať podľa jeho predstáv.

Prekrúcanie faktov: Manipulátor prekrúca alebo zamlčuje fakty, aby dosiahol svoje ciele.

Pasívno-agresívni manipulátori: Títo ľudia často používajú pasívne agresívne správanie, aby dosiahli svoje ciele.
Pasívno-agresívni manipulátori: Títo ľudia často používajú pasívne agresívne správanie, aby dosiahli svoje ciele.
Zdroj: foto: medium.com

Manipulovanie manipulátora?

Otázka, či môže obeť zmanipulovať manipulátora, je zložitá. Teoreticky je to možné, ale vyžaduje to veľkú dávku psychologických znalostí a zručností. Obeť by musela byť schopná rozpoznať techniky manipulácie a použiť ich proti manipulátorovi. To však môže byť veľmi náročné a riskantné.

Manipulácia, aj keď je použitá proti manipulátorovi, môže mať vážne etické a psychologické dôsledky. Používanie manipulácie ako obranného mechanizmu môže viesť k ďalšiemu poškodeniu vzťahov a zhoršeniu psychického zdravia oboch strán. Navyše, manipulácia je v podstate neetická a môže viesť k strate dôvery a rešpektu. Ľudia si často neuvedomia, že sú manipulovaní, kým nie je neskoro. Takže to najlepšie, čo môžete urobiť, aby ste sa nestali manipulovanými, je odhaliť manipuláciu v jej počiatočných štádiách.

Medzi znaky, s ktorými ste manipulovaný, patria:

Po interakciách s manipulátorom sa cítite emocionálne vyčerpaní,

Cítite sa bezmocní,

Cítite sa vinní, nerešpektovaní a znehodnotení,

Cítite sa pod tlakom konať určitým spôsobom,

Cítite sa frustrovaní a zmätení.

 

Možno ste si všimli, že všetky vyššie uvedené znaky začínajú „Cítite...“. Manipulácia sa totiž zvyčajne deje na emocionálnej úrovni. Emocionálna manipulácia je silná a dá sa ľahko odhaliť na úrovni emócií.

Neukazovanie emócií

Ak ste v bode, keď už nemôžete odstúpiť z ich hry, manipulátor sa pravdepodobne zmocnil vašich emócií. Zamotali ťa emocionálne. To sa zvyčajne stáva, keď s nami manipulujú ľudia, ktorí sú nám blízki. Je ľahké ignorovať cudzincov, ale ignorovať priateľov a členov rodiny je ťažké a môže to mať následky. Akonáhle ste pod emocionálnym zovretím svojho manipulátora, nemôžete si pomôcť, aby ste boli emocionálne ovplyvnení vecami, ktoré hovoria a robia.

Bez ohľadu na to, ako sa vo vnútri cítite, vyhnite sa tomu, aby ste to vyjadrili navonok. To môže byť ťažké, najmä pre ľudí, ktorí majú tendenciu byť expresívni a úprimní. Ale musíte to urobiť, ak chcete zbaviť svojho manipulátora.Keď manipulátor uvidí, že môžu stlačiť vaše emocionálne tlačidlá, budú vás ovládať ako bábku. Keď uvidia, že vás emocionálne neovplyvňujú, dospejú k záveru, že je s vami ťažké manipulovať.

Manipulátorov poháňajú emotívne reakcie ľudí. Prospievajú a motivujú, keď si uvedomia, že dokážu ovládať vaše emócie, pretože tak vedia, že vás manipulujú, aby ste robili to, čo chcú.
Strácajú o vás záujem a keď vyzeráte znudene a nereagujete. Nevyjadrujte emócie ako hnev, strach, nervozita, netrpezlivosť, nádej alebo vzrušenie. Zachovajte neutrálne vystupovanie, pokojný hlas a tvárte sa, že ich hra nezaujíma.

Zamotali ťa emocionálne. To sa zvyčajne stáva, keď s nami manipulujú ľudia, ktorí sú nám blízki .
Zamotali ťa emocionálne. To sa zvyčajne stáva, keď s nami manipulujú ľudia, ktorí sú nám blízki .
Zdroj: foto: psychcentral.com

Hranie ich hry

Poznáte ich vzorce správania. Poznáte ich motívy. Skvelé! Máte všetko, čo potrebujete, aby ste im dali ten najvyšší úder. Najprv ich necháte, aby si mysleli, že im prejde manipulácia tým, že urobíte presne to, čo od vás očakávajú.
Vycúvate tesne predtým, ako na konci získajú to veľké víťazstvo. Nerobíte to, čo od vás očakávali. Alebo robíte presný opak.

Ak tak urobíte, uvrhne ich hlboko do hlbín zmätku a frustrácie. Investovali veľa času a energie do manipulácie s vami a nebudú mať čo ukázať. Už si s vami určite nebudú nič robiť.

Zachovajte si sebaúctu

Neospravedlňujte sa, keď vás obviňujú zo svojich problémov. Pochopte, že nie ste zodpovední za problémy iných ľudí a že oni musia prevziať zodpovednosť za svoje vlastné problémy.
Zrelí ľudia neobviňujú iných. Namiesto toho vlastnia svoje problémy, hľadajú radu a žiadajú o ochotnú podporu iných.

Nedovoľte nikomu, aby vás nerešpektoval. Vždy máte možnosť jednoducho odísť bez akéhokoľvek vysvetľovania. Vaša činnosť bude hovoriť sama za seba.

Aplikujte "zahmlievanie"

Technika zahmlievania pomáha vyrovnať sa s agresívnou kritikou od ostatných tým, že skráti konverzáciu a pokračuje bez akýchkoľvek dohôd alebo znižuje horúčavu momentu, čo umožňuje následne rozumnejšiu konverzáciu. Cieľom zahmlievania je pokojne priznať časť kritiky bez toho, aby ste sa zaviazali k zmene. Môžete napríklad povedať: „Súhlasím s tým...“ alebo „V tom máte pravdu...“ bez toho, aby ste si s tým robili ťažkú ​​hlavu, a potom konverzáciu ukončiť.

Pochopte, že nie ste zodpovední za problémy iných ľudí a že oni musia prevziať zodpovednosť za svoje vlastné problémy.
Pochopte, že nie ste zodpovední za problémy iných ľudí a že oni musia prevziať zodpovednosť za svoje vlastné problémy.
Zdroj: foto: time

Manipulácia je komplexný a často škodlivý fenomén. Aj keď je teoreticky možné, aby obeť zmanipulovala manipulátora, je to veľmi náročné a riskantné. Namiesto toho je lepšie hľadať zdravšie spôsoby, ako sa vyrovnať s manipuláciou, napríklad prostredníctvom terapie alebo konzultácie s odborníkom.   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: psychmechanics.com, assertiveway.com. titulná foto: linkedin.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies