CERN v Ženeve oslavoval 70 rokov. Prišiel minister aj prezident

NETKY.SK • 2 Október 2024, 08:11 • 2 min
CERN v Ženeve oslavoval 70 rokov. Prišiel minister aj prezident

ŽENEVA - Slovensko sa v CERN-e zúčastňuje na dvoch najväčších experimentoch na komplexe veľkého hadrónového urýchľovača, ATLAS a ALICE. Slovenské tímy pracujú aj na experimentoch na zariadení ISOLDE a NA62.

slovakia

left justify in out

Európska organizácia pre jadrový výskum dnes oslávila 70. výročie svojho založenia. Na slávnostnom ceremoniáli v Ženeve sa zúčastnili najvyšší predstavitelia členských
 a pridružených štátov CERN-u a delegáti medzinárodných organizácií.

Slovensko zastupovali prezident Peter Pellegrini, minister školstva Tomáš Drucker a štátny tajomník Ján Hrinko. CERN je medzinárodná organizácia, ktorá sa zameriava na skúmanie základných otázok časticovej fyziky.

K najväčším úspechom vedeckej inštitúcie patrí objav „Božskej častice“ Higgsovho bozónu. Presadzuje hodnoty medzinárodnej spolupráce, otvoreného zdieľania poznatkov a podpory mieru. Slovensko je členom CERN-u od roku 1993, v súčasnosti tvorí CERN 24 členských štátov.

Členské štáty sa aktívne podieľajú na vedeckom programe. Rezort školstva je odborným garantom spolupráce a národným financujúcim orgánom u nás. Rovnako ako CERN si kladie za cieľ vzbudiť väčší záujem verejnosti o vedu a vzdelávanie, podporiť diskusiu o dôležitých vedeckých témach a motivovať mladú generáciu k štúdiu a kariére v oblasti technických a vedeckých odborov. Technológie vyvinuté v CERN-e nachádzajú uplatnenie v rôznych oblastiach, ako sú medicína, informačné technológie a priemysel.

CERN na oslavách v Ženeve predstavil ďalší ambiciózny plán, ktorý by mohol formovať budúcnosť vedy a technologického vývoja – najväčší a najvýkonnejší urýchľovač na svete s obvodom asi 100 kilometrov – Future Circular Collider.

Očakáva sa, že posunie hranice časticovej fyziky a poznanie vesmíru ďaleko za súčasné možnosti Veľkého hadrónového urýchľovača. Ak pôjde všetko podľa plánov, mohol by byť spustený v roku 2040. Odhadované náklady na výstavbu a prevádzku sú približne 21 miliárd švajčiarskych frankov. Na jeho financovaní by sa mali podieľať všetky členské štáty, vrátane Slovenska.  

"Účasť Slovenska by mohla pomôcť našim firmám a otvoriť nové príležitosti na vývoj moderných technológií. Naši podnikatelia už v minulosti dodávali robotické systémy a komponenty do CERN-u. Pre vedcov a firmy by to znamenalo prístup k najnovším technológiám a poznatkom. Najväčší prínos by to však mohlo mať pre mladých vedcov, ktorým pomôže nájsť uplatnenie, či už v súkromnom sektore, alebo vo vede," povedal minister školstva Tomáš Drucker.

Slovensko sa v CERN-e zúčastňuje na dvoch najväčších experimentoch na komplexe veľkého hadrónového urýchľovača, ATLAS a ALICE. Slovenské tímy pracujú aj na experimentoch na zariadení ISOLDE a NA62.

Celkovo s CERN-om spolupracuje okolo 100 slovenských vedcov a študentov, 14 z nich je dlhodobo zamestnaných v CERN-e, 6 PhD študentov a 5 diplomantov sa zúčastňuje na výskume a vyše 37 výskumných pracovníkov na projektoch CERN experimentov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MŠVVaM SR, Foto: FB/Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies