Republikánsky kandidát na viceprezidenta Vance: Otvorené hranice Harrisovej zničili životy amerických občanov

NETKY.SK • 2 Október 2024, 08:58 • 2 min
Republikánsky kandidát na viceprezidenta Vance: Otvorené hranice Harrisovej zničili životy amerických občanov

WASHINGTON - Republikánsky kandidát na viceprezidenta JD Vance povedal, že "otvorené hranice Kamaly Harrisovej" "zničili" životy amerických občanov v Springfielde v Ohiu. Stihol to uviesť, než mu moderátori debaty odpojili mikrofón.

slovakia

left justify in out

V utorkovej viceprezidentskej debate na CBS Vance tvrdil, že prisťahovalci bez dokladov zvyšujú ceny domov a zahlcujú miestne školy v celej krajine na úkor amerických občanov.

"V Springfielde v Ohiu a v komunitách po celej tejto krajine sú školy preťažené, nemocnice preťažené, bývanie je úplne nedostupné, pretože sme priviezli milióny nelegálnych prisťahovalcov, ktorí súťažia s Američanmi o nedostatkové domy," povedal senátor z Ohia.

Springfield sa stal centrom celoštátnej diskusie o prisťahovalectve, odkedy bývalý prezident Donald Trump minulý mesiac v debate s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou vyhlásil, že haitskí prisťahovalci jedia mačky a psy svojich susedov. Miestni úradníci uviedli, že nemajú "žiadne dôveryhodné správy" o tom, že by sa to skutočne dialo. Vance, ktorý toto tvrdenie pôvodne vzniesol niekoľko dní predtým, ako ho Trump rozšíril, ho počas viceprezidentskej debaty nezopakoval.

Vance, ktorý stál v debate oproti demokratickému guvernérovi Minnesoty Timovi Walzovi, povedal, že prisťahovalci bez dokladov spôsobujú Američanom veľké škody. "Ľudia, o ktorých sa najviac obávam, sú americkí občania, ktorým Kamala Harrisová zničila život otvorenými hranicami. Je to hanba," povedal Vance.

     

Obrazok
Zdroj: NBC

Prílev migrantov do Springfieldu zaťažil niektoré miestne zdroje v meste. Väčšina haitských migrantov je tam však legálne a miestni predstavitelia dôrazne spochybnili Trumpov a Vanceov obraz mesta. Miestni republikáni ako starosta Rob Rue a guvernér Mike DeWine sa ohradili voči tvrdeniam Trumpa a Vancea a uviedli, že haitskí migranti si hľadajú prácu, sú tam legálne a stali sa súčasťou komunity. Trump Ruea a ďalších miestnych predstaviteľov odmietol. "Starosta mesta, nepoznám ho, ale zdá sa, že je to milý človek, ale... nechce povedať nič zlé. Chce byť politicky korektný," povedal Trump na utorkovej tlačovej konferencii v Milwaukee.
 
Na utorkovej debate sa okolo Springfieldu rozhorčilo po tom, ako moderátorky CBS News Norah O'Donnellová a Margaret Brennanová zasiahli do diskusie a poznamenali, že haitskí prisťahovalci v Springfielde majú legálny štatút, a až potom sa snažili ísť ďalej. Vance sa proti tomu ohradil, prehovoril cez moderátorky a zabránil im položiť ďalšiu otázku. "Pravidlá boli také, že vy ste nemali overovať fakty. A keďže vy kontrolujete fakty mne," povedal Vance, "myslím si, že je dôležité povedať, o čo ide."
 
Vance argumentoval, prečo by sa haitskí migranti nemali považovať za legálnych, pretože o ich chránenom štatúte rozhodla federálna vláda po ich príchode do USA. Na nedávnych zhromaždeniach Vance povedal, že jeho výklad zákona znamená, že technicky sa do USA prisťahovali nelegálne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: NBC, CBS, Foto: newsweek.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies