Epic Games obviňuje Google a Samsung z nekalej súťaže: Monopolné praktiky bránia konkurenčným obchodom s aplikáciami

NETKY.SK • 2 Október 2024, 09:12 • 2 min
Epic Games obviňuje Google a Samsung z nekalej súťaže: Monopolné praktiky bránia konkurenčným obchodom s aplikáciami

Vývojár hry Fortnite, spoločnosť Epic Games, v pondelok obvinil spoločnosti Alphabet (Google) a Samsung z toho, že spoločne chránia obchod Google Play pred konkurenciou. Epic tvrdí, že tieto firmy spolupracujú na udržaní dominantného postavenia Google v oblasti distribúcie aplikácií na platforme Android.

slovakia

left justify in out

Štyri roky po tom, čo spoločnosť Epic zažalovala spoločnosť Google za nelegálny monopolný obchod s aplikáciami - a tento spor v decembri tohto roku vyhrala, spoločnosť Epic podáva ďalšiu žalobu. Vývojár hry Fortnite podal druhú protimonopolnú žalobu na spoločnosť Google a teraz navyše aj na spoločnosť Samsung, pričom ich obvinil z nezákonného sprisahania s cieľom podkopať obchody s aplikáciami tretích strán.

Žaloba sa týka funkcie automatického blokovania spoločnosti Samsung, ktorá je teraz v nových telefónoch Samsung predvolene zapnutá. Keď je zapnutá, automaticky zabraňuje používateľom inštalovať aplikácie, ak nepochádzajú z "autorizovaných zdrojov" - konkrétne z obchodov s aplikáciami Google a Samsung. Spoločnosť Epic tvrdí, že neexistuje žiadny proces, ktorým by sa konkurenčný obchod mohol stať "autorizovaným".

Keď spoločnosť Epic v auguste 2020 podala pôvodné žaloby na spoločnosti Google a Apple, ešte nemala vlastný obchod s mobilnými aplikáciami. Teraz ho už má: V Európskej únii, kde zákon EÚ o digitálnych trhoch prinútil spoločnosť Apple povoliť alternatívne obchody, 16. augusta spustila obchod Epic Games Store pre Android na celom svete a pre iPhony.

Spoločnosť Epic však tvrdí, že mesiac pred spustením vlastného obchodu sa Samsung náhle rozhodol, že automatické blokovanie bude viac-menej predvolene zapnuté, čím sťažil novým kupcom telefónov možnosť inštalovať si konkurenčné aplikácie.

ilustračné foto
ilustračné foto
Zdroj: Telegraf.rs

"Ide o nekalú hospodársku súťaž, ktorá zavádza používateľov, aby si mysleli, že produkty konkurencie sú horšie ako produkty samotnej spoločnosti," povedal novinárom Tim Sweeney, výkonný riaditeľ spoločnosti Epic. "Spoločnosť Google sa tvári, že sa snaží zabezpečiť bezpečnosť používateľa a tvrdí, že nie je povolené inštalovať aplikácie z neznámych zdrojov. No Google vie, čo je Fortnite, keďže ho v minulosti distribuoval."

Spoločnosť Samsung uviedla, že plánuje "dôrazne spochybniť neopodstatnené tvrdenia spoločnosti Epic Games".

"Funkcie integrované do jej zariadení sú navrhnuté v súlade s hlavnými zásadami spoločnosti Samsung, ktorými sú bezpečnosť, ochrana súkromia a kontrola používateľov, a my sme naďalej plne odhodlaní chrániť osobné údaje používateľov," uviedla spoločnosť Samsung vo svojom vyhlásení a dodala, že používatelia majú možnosť kedykoľvek vypnúť funkciu Auto Blocker.

Spoločnosť Epic uviedla, že funkcia Auto Blocker spoločnosti Samsung bola navrhnutá tak, aby otupila vplyv amerického rozsudku, ktorý spoločnosť Epic vyhrala proti spoločnosti Google v decembri 2023 a ktorý by mal spoločnosť prinútiť, aby uľahčila získavanie aplikácií z iných zdrojov.

Spoločnosť tiež uviedla, že svoje obavy týkajúce sa hospodárskej súťaže predloží aj regulačným orgánom v Európskej únii, ktoré dlhodobo kontrolujú obchodné praktiky spoločnosti Google.

V prípade Epic proti spoločnosti Google spoločnosť argumentovala, že inštalačný tok Unknown Sources tak sťažuje prilákanie nových používateľov do konkurenčného obchodu s aplikáciami, že Sweeney bol nakoniec nútený priniesť Fortnite do obchodu Google, hoci sľúbil spoločnosti Samsung, že to neurobí. Hoci porota nebola požiadaná, aby rozhodla konkrétne o "Unknown Sources", rozhodla, že spoločnosť Epic bola poškodená celkovým správaním spoločnosti Google.

Spoločnosť Epic aj tentoraz žiada o súdny proces s porotou.

Keď už hovoríme o prípade Epic vs. Google, očakávame, že sudca James Donato vydá svoje konečné rozhodnutie a je ľahké si predstaviť svet, v ktorom Epic vs. Samsung ovplyvní to, ako sa rozhodne zmeniť správanie spoločnosti Google. Ak by vyhovel najväčším žiadostiam spoločnosti Epic, obchod Google Play by bol nútený obsahovať obchod Epic Games Store a ďalšie obchody s aplikáciami v ňom a obchody s aplikáciami tretích strán, ako je obchod Epic, by tiež získali prístup k celému katalógu aplikácií Google Play. V takomto svete sa automatické blokovanie zdá byť o niečo menej relevantné.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Verge, The Guardian, Foto: ITC.ua / Deposit Photos
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies