Pomoc alebo ublíženie? Odborníci radia, ako komunikovať s ľuďmi so samovražednými myšlienkami

NETKY.SK • 2 Október 2024, 10:32 • 2 min
Pomoc alebo ublíženie? Odborníci radia, ako komunikovať s ľuďmi so samovražednými myšlienkami

BRATISLAVA - Niektoré frázy môžu osobám so samovražednými myšlienkami ublížiť viac, ako pomôcť. Liga za duševné zdravie vyzýva k citlivému prístupu a pripomína, že v prípade potreby je nutné konať. Vyvarovať sa treba slovám, ktoré môžu vyvolať pocit viny alebo zľahčiť prežívanú bolesť.

slovakia

left justify in out

Pri rozhovore s ľuďmi, ktorí prechádzajú duševnou krízou a uvažujú o samovražde, je dôležité voliť slová opatrne. Liga za duševné zdravie (LDZ) upozorňuje, že niektoré bežné frázy môžu osobám so samovražednými myšlienkami ublížiť viac, ako pomôcť. Odborníci vyzývajú, aby sme sa snažili byť trpezliví, prejavili záujem a nebáli sa zasiahnuť, ak to situácia vyžaduje.

Samovražedné myšlienky sú často sprevádzané intenzívnymi emóciami, ako sú zúfalstvo, úzkosť a osamelosť. Preto je nevyhnutné pristupovať k týmto osobám citlivo a podporujúco.

"Vyjadrite osobe, že vám na nej záleží, a že aj keď prežíva ťažké obdobie, nie je v tom sama," zdôrazňuje LDZ. Ak máte pocit, že situácia je vážna a človek je v bezprostrednom ohrození, neváhajte kontaktovať odbornú pomoc, linku dôvery alebo osobu sprevádzajte k špecialistovi.

Odborníci zároveň odporúčajú vyhnúť sa frázam, ktoré môžu vyvolať pocit viny alebo zľahčovať prežívané utrpenie. Príkladom sú výroky ako "máš toho toľko, za čo byť vďačný" či "musíš byť silnejší".

Tieto slová môžu osobe naznačiť, že jej problémy nie sú dostatočne dôležité alebo že by sa mala cítiť inak. "Duševné utrpenie totiž nezávisí od vonkajších okolností, ale od vnútorných prežívaní," pripomína LDZ.

Ak sa stretnete s človekom v takejto kríze, najdôležitejšie je počúvať ho bez súdenia a vyjadriť mu, že jeho pocity sú legitímne. Podpora blízkych a odborná pomoc môžu byť kľúčové pri zvládaní takto ťažkých situácií a môžu zachrániť život.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: LDZ, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies